За славску трпезу ове године потребно двоструко више новца

Марко Бонџулић власник печењаре у Ужицу каже да је килограм прасетине по старој цени, али не очекује драстично поскупљење.

„За Лучиндан ће бити та цена сигурно 2.200, а за Врачи, Ђурђиц, Аранђеловдан добављачи су најавили поскупљење. Колико нико још ништа не зна, али претежно људи се не буне, желе само квалитет, зато и долазе код нас и не праве никакав проблем. То су поруџбине од три па до седам, осам килограма. Њима није битно да ли ће поскупети 100, 200 динара по килограму. Њима је битно да то буде добро као и сваке године”, каже Марко Бонџулић власник печењаре из Ужица.

Упркос најави поскупљења резервације за печење већ су кренуле, поготово се интересују старе муштерије.

„Према осталом није, све остало је скупље. Као и сваке године, нема да се смањује, за славу мора да има”, каже Милорад Манасијевић из Ужица.

До купаца поједине печењаре прибегавају и нижим ценама за већу количину. Цене неће мењати без обзира на најаве да ће због слава доћи до поскупљења.

„Тренутно је цена, ако се наручује за славу цело прасе или јагње, прасетина 1350 динара, јагњетина 2100, овчетина 1150″, наводи Милош Јешић радник печењаре у Пожеги.

Све више је оних који прибегавају алтернативном решењу, јер сматрају да је исплативије чисто месо без костију. Инсистира се да за славску трпезу буде вруће и разноврсно.

„Највише сад за славе траже роштиљ и ребра она за печење, највише је то сад на стању да нам највише иде. Доста повољније, доста, пошто дајем пример, јер не можемо сад да кажемо реално колико је тачно килограм роштиља, пошто нам је на пример другачији врат, другачија пилетина и све тако”, каже Танасије Рајић, радник месаре у Пожеги.

Око хиљаду динара кошта килограм најскупљег развноврсног роштиља. Многи се одлуче и на услужно печење, па сами набављају прасе или јагње на тржишту.

„Цена прасади варира од 300 до 400 динара, јагњади од 450 до 550 динара. Имају алтернативе као што су свињски пауфлек и ребро који може да се рола, да се пече као роловано месо, плећке, ово, оно. Љјуди имају своју робу са села, своју јагњад, своју прасад. Комбинују сви како ко може и шта може”, каже Миладин Јеротијевић који се бави услужним печењем меса.

А трпеза може бити богата, садржајна и повољна чак и са алтернативом за печење, тврди Миладин.

„На пример ово роловано, то се сад доста тражи и доста је повољније од прасетине и јагњетине, уопште у глобалу. Буде до тридесет, четрдесет посто јефтиније од обичног печења. У комбинацији са кромпиром, са пинђуром, са ајваром, са кајмаком, са претопом, са кромпиром, са шампињонима, са воћем то изгледа овако”, каже Миладин Јеротијевић.

Најпотпуније одсликава укусни јесењи колорит Западне Србије. Међутим, свештеници кажу да за крсну славу нису најважнији печење и богата трпеза, већ колач, жито, свећа и вино. А то је пријемчљиво за свачији џеп.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com