150 plovila čeka utovar; Zelenski: Rusija namerno odlaže prolazak brodova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da namerno odlaže prolazak brodova i dodao da 150 plovila čeka na utovar žitarica.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/Michael Dechev

Ilustracija: Shutterstock/Michael Dechev

U video obraćanju, Zelenski je rekao da kašnjenje znači da je iz Ukrajine izvezeno tri miliona tona manje žitarica, što je, kako je rekao, dovoljno da prehrani 10 miliona ljudi, preneo je Rojters.

On je kazao da ruska strana čini sve da uspori izvoz ukrajinske hrane i da od danas više od 150 brodova stoji u redu kako bi ispunili ugovorne obaveze o isporuci ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

“Ovo je veštački red. Porastao je samo zato što Rusija namerno odlaže prolazak brodova”, dodao je on, ne iznoseći druge detalje.

Kijev je od jula, kada su Ujedinjene nacije potpisale sporazum sa Rusijom, Ukrajinom i Turskom, izvezao skoro 11 miliona tona žitarica i drugih namirnica.

Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi, izjavio je juče da će Rusija vrlo ozbiljno razmotriti budućnost sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine, preneo je Tas.

Kako je rekao novinarima, produženje sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora zavisi od pune implementacije svih ranije postignutih sporazuma.

“Sporazum o žitu traje četiri meseca, ističe u novembru. Produženje ovog sporazuma zavisi od obezbeđivanja pune primene svih prethodno postignutih sporazuma. Mislim na deo koji se tiče memoranduma između UN i Rusije”, rekao je Gatilov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com