Gigant otkazuje letove: “Ovo je odgovor na 'smešni' porez”

Irska niskotarifna avio-kompanija Rajaner namerava da obustavi nekoliko letova na liniji s Mađarskom.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: EPA-EFE/Quique García

Foto: EPA-EFE/Quique García

Razlog je novi porez na ekstraprofit, a kompanija pokušava da ospori kaznu koja joj je izrečena zbog prebacivanja tog troška na putnike, prenosi Poslovni dnevnik.

Rajaner će otkazati sve letove na linijama prema osam od 53 odredišta, a smanjiće njihov broj na linijama prema sedam odredišta, rekao je u utorak direktor irske kompanije Majkl Oliri.

Mađarski porez na “prekomernu dobit” gubitaškom sektoru vazduhoplovnog prevoza samo je naneo štetu mađarskom turizmu, povezanosti, saobraćaju i radnim mestima, kao što dokazuju i ozbiljni rezovi u našem zimskom rasporedu za Budimpeštu, rekao je Oliri.

Smanjeni broj Rajanerovih letova direktni je odgovor na “smešni” porez na “prekomernu dobit”, naglasio je šef irske kompanije.

Mađarska vlada uvela je u julu porez na ekstra profit kompanijama u više sektora, uključujući energetski, bankarski, osiguravajući i sektor telekomunikacija. Avio-prevoznici moraju državi da plate oko 10 evra za svaku kartu s polaskom sa aerodroma u Mađarskoj.

Rajaner je taj iznos odmah uključio u cenu karata, uprkos tome što mađarski poreski zakon izričito zabranjuje takvu praksu, pa mu je regulator izrekao novčanu kaznu od 300 miliona forinti (oko 742.000 evra).

Irska kompanija najavila je da će pokušati da ospori tu odluku, po potrebi i pred sudovima EU, tvrdeći da Mađarska zabranom takve prakse krši evropske zakone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com