Šta je sa mlekom? “Ako se ovako nastavi…” VIDEO

Prethodnih desetak dana mleka u prodavnicama gotovo da nije bilo.

Izvor: B92.net

Printskrin: TV Prva

Printskrin: TV Prva

Da li se tržište stabilizovalo i šta je neophodno da se reše problemi u ovom sektoru?

Gotovo ista slika kao prošle nedelje. iako se mleko može naći u pojedinim prodavnicama, u većini njih su rafovi i dalje poluprazni. “Nije došlo do povećanja proizvodnje mleka za ovih sedam do deset dana koliko je aktuelna slabija ponuda od strane proizvođača tako da nije bilo ni realno očekivati jer ne može ta primarna proizvodnja tako brzo da se poveća”, rekao je Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

A pakovanja koja vidimo na rafovima, većinski su uvozna.

“Normalno da ima i naše proizvodnje koja još uvek nije skroz propala i nije uništena totalno, ali ako se ovako nastavi, mi nećemo imati mleka, domaćeg mleka”, poručila je predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski.

Da li ćete ostati bez mleka, po svemu sudeći zavisi od toga koliko imate sreće, jer kako kažu u marketima, količine koje stignu, rasprodaju se brzinom svetlosti. Iz svake situacije postoji izlaz, a pitanje je do kada će nestašice biti?

“Sve do onog momenta dok upravo prerađivači ne budu plaćali cenu mleka realno po njenoj vrednosti, odnosno njenom koštanju. Takođe, dok farmeri ne budu imali uticaj na cenu svog proizvoda I mislim da je tu zapravo elementarni I osnovni problem. Dokle god farmeri ne budu mogli da određuju sami, odnosno, udruženje ili savezi, cenu njihovog proizvoda I koštanje tog proizvoda, mi ćemo do tad imati I nestašice”, zaključila je Bugarski.

Prošle godine u ovo vreme na dnevnom nivou proizvedeno je više od dva miliona litara kravljeg mleka. Danas su brojke znatno manje. Jedan od glavnih problema je nedostatak sirovine, a dok se situacija ne stabilizuje, preporuka je da kupujete samo onoliko koliko vam je neophodno jer nema potrebe za pravljenjem zaliha.

Opširnije o ovoj temi, kao i šta kažu građani pogledajte u videu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com