Mali: U konkurenciji smo pet gradova na svetu; “Ukoliko uspemo – ovo će biti sjajna vest” FOTO

Ministar finansija Siniša Mali obratio se na konferenciji za novinare povodom kandidovanja Beograda za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Izvor: B92.net

Foto: B92/T. N.

Foto: B92/T. N.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas svi zajedno ovde. Tu nam je bila poslednjih dana i delegacija biroa za izložbe. Beograd se kandidovao za izložbu koja bi trebalo da se održi 2027. U konkurenciji smo pet gradova na svetu. Protekle dane smo iskoristili da predstavimo zašto mislimo da Srbija i Beograd treba da budu domaćini”, poručio je Mali na početku konferencije.

Posebno je naglasio da bi takav događaj bio vrhunac reformi, u odnosu na 2012. godinu kada je zemlja bila gotovo pred bankrotom i dodao da smo poslednje dve godine imali najveći rast.

“Uspeli smo da pomognemo privredi i građanima i tokom korone i sada. Imamo najnižu stopu nezaposlenosti u istoriji zemlje. Srbija je zadržala stabilnost i rast ekonomije. Želimo da predstavimo Srbiju i ceo region u drugačijem svetlu i zato mislimo da bi ova izložba bila prava prilika da pokažemo ne samo uspeh već i da bude podstrek za dalje”, rekao je Mali.

Takođe, podsetio je da je poslednji “Ekspo” u ovom regionu održan 1991. u Plovdivu i zaključio da je “to još jedna motivacija da dođe ovde opet”.

“Ekspo je još jedna šansa da potvrdimo da smo centar regiona kada je u pitanju i ekonomija i politika i sport. Ogromna je prilika za ceo region, ne samo za BG i ako se desi, očekujemo 2,5 miliona posetioca u Beogradu”, naveo je ministar finansija Siniša Mali.

Foto: B92/T. N.

Foto: B92/T. N.

Rekao je i da očekujemo indirektne i direktne efekte, ali i više od 100 zemalja.

“Ukoliko bi se Ekspo desio, imali bismo 600 miliona evra direktnih, od posetioca, karata, ali i dodatnih 500 miliona kroz turizam, ugostiteljstvo i ostale delatnosti. Tu su naravno i nefinansijski efekti poput brenda i imidža i Beograda i Srbije.”

Naglasio je da “ukoliko sve bude kako treba, ovo će za nas biti vrhunac svih reformi i aktivnosti koje radimo kako bismo pozicionirali našu ekonomiju kao prvu u regionu”.

“Gostima sam predstavio da je Srbija bila uspešan organizator brojnih sportskih i kulturnih manifestacija. Sa te strane ne bi bilo nikakvih problema”, poručio je on.

Prema njegovim rečima, polovinom naredne godine očekuje nas glasanje u generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe.

Kako su objasnili predstavnici Biroa, glasanje se sprovodi u generalnoj skupštini Biroa za izložbe i glasanje je tajno.

“Ukoliko uspemo, ovo će biti sjajna vest za građane Beograda, Srbije i regiona. Svaki događaj koji menja Srbiju za nas je veoma važan, bila to sportska ili kulturna manifestacija, dobro je za naš brend. Uvek smo pobeđivali u svim sportovima, sada pobeđujemo i u ekonomiji, to želimo da pokažemo celom svetu”, zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com