“CENA STRUJE BIĆE DRUGA NAJNIŽA U EVROPI” Vučić o energetskim preduzećima: Dovešćemo Norvežane da sprovedu reforme

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas predstavljajući saobraćajnu infrastrukturu na kojoj se radi širom Srbije, da je spreman već naredne godine da se uporedi sve što je učinjeno za poslednjih 11 godina i ono što je urađeno za vreme SFRJ, Slobodana Miloševića i DOS-a.

Piše: Blic

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

– Nismo odustali ni od jednog puta ni pruge, što je gotovo neverovatno u ovakvim uslovima i proporcionalno veličini jedne zemlje nema nikoga ko toliko gradi – rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji na kojoj se iz Palate Srbija.

Blic preporučuje

O autoputevima

– Biću spreman sam da uporedimo sve Titove, Miloševićeve i kilometre autoputeva izgrađene za vreme DOS-a sa tim što ćemo mi samo za 11 godina uraditi. Videćete da smo uradili više nego svi ostali za prethodnih 70 godina – rekao je Vučić.

– To ste vi narode izgradili – rekao je predsednik i poručio: “Ovo smo sve radili u vaše ime i za vaš račun”.

Istakao je da je prehrambena sigurnost veoma važna tačka.

aleksandar vučić

Foto: Tanjug / screenshot

aleksandar vučić

– Imamo 20 meseci rezervi pšenice, 13 meseci kukuruza i ne biste verovali, 30 meseci suncokreta – naveo je Vučić.

– Moraćemo još da pojačamo naše rezerve, još da pojačamo prehrambenu sigurnost, zato što će hrane biti sve manje i u Evropi i u svetu – dodao je predsednik.

I soli i šećera će, ističe, biti dovoljno za naredne godine.

O reformama preduzeća

Vučić se osvrnuo i na energetsku i fiskalnu konsolidaciju energetskih preduzeća i najavio reforme u naredna tri, četiri meseca.

– Mi radimo sa Norvežanima, uložićemo i novac u to, postaće članovi naših nadzornih odbora i izvršnih organa. Hoćemo da promenimo način na koji smo upravljali našem preduzećima. Hoćemo da se otkačimo od partijsko-parazitskog sistema. Ne možete više da mi govorite o postavljanju partijskog čoveka da bi neko nešto krao, mi ćemo postavimo Norvežane. Pokazaćemo da nam je država važnija od partije, da nam je naša Srbija preča od svega. To ćemo da uradimo u naredna tri ili četiri meseca. To ćete da vidite već smo krenuli u realizaciju, mnogo reformi moramo da postignemo – najavio je Vučić.

O cenama gasa i struje

Cena gasa biće najniža, a cena električne energije druga najniža u Evropi, zato što je naša želja da u budućnosti sačuvamo naša preduzeća, da bismo ih na taj način posredno subvencionisali, da čuvaju nivo zaposlenosti, poručio je Vučić.

– Naša želja je pre svega da sačuvamo nivo zaposlenosti, odnosno da nam ne raste nivo nezaposlenosti i to će biti veliki zadatak i Vlade i državnih organa u narednom periodu. Svako povećanje nivoa nezaposlenosti dovelo bi do neravnoteža. Do plus 0,5 i plus 1 možemo da trpimo, preko toga ne možemo, jer bi bila ugrožena i socijalna davanja i penzije. Zato je strašno važno da ovde odgovorno pristupimo, zato držimo niske cene struje – objasnio je predsednik.

O skladištima gasa i uglju

Mi danas u ovom trenutku imamo 580 miliona kubnih metara gasa ukupno u Banatskom dvoru i u mađarskim skladištima, do sada smo povukli svega 87 miliona kubnih metara, istakao je Vučić.

– To znači da će nama ostati pun Banatski dvor sa 286 miliona kubnih metara gasa 31. marta kada se završi zima i još 100 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj. Sa našim mađarskim prijateljima, sa Viktorom i Piterom, ćemo dogovoriti da produžimo taj ugovor, da se obezbedimo odmah i za sledeću zimu, jer sledeću zimu, kao što sam rekao, očekujemo da bude mnogo teža – dodaje predsednik.

Što se tiče uglja, na deponijama je milion 447 hiljada tona, taman onoliko koliko smo uvezli prethodnih pet meseci, naveo je Vučić i istakao da su depnije pute i da građani ne moraju da brinu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com