SKLADIŠTA GASA U EU POPUNJENA 84 ODSTO Zalihe veće od prosečnih rezervi

Uprkos pokušajima Rusije da zbog rata koji se vodi u Ukrajini ugrozi zalihe gasa u Evropskoj uniji, popunjenost skladišta prirodnog gasa u EU u decembru iznosila je 84 odsto i veća je od prosečnih rezervi u periodu od pre četiri do šest godina, saopšteno je sinoć iz Evropske komisije.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Djordje Kojadinovic, Shutterstock / Ringier

.

“Imamo prilično dobru poziciju i popunjena skladišta gasa za početak ove godine, međutim ne smatramo da je to razlog za samozadovoljstvo. Znamo da ce ova godina i nadalje biti izazovna”, rekao je portparol Evropske komisije Tim Mekfi novinarima, preneo je AP.

Blic preporučuje

“Što više ulažemo u energetsku efikasnost, smanjujemo upotrebu energije. Što više podstičemo obnovljive izvore energije, to cemo biti manje zavisni od gasa, što utiče i na cene električne energije i globalno zagrevanje”, rekao je Mekfi.

U strahu od nestašica gasa, države članice EU počele su još prošle godine da prave zalihe i nivo zajedničkih rezervi gasa popeo se do septembra prošle godine na 82 odsto, nešto više od planiranih 80 odsto, podseća se u izveštaju AP.

Zbog porasta cena gasa potrošnja je opala za 20 odsto u periodu od avgusta do novembra.

Reagujući na sankcije EU zbog rata u Ukrajini, Rusija je prošle godine pooštrila gasnu politiku prema Evropi.

Pre nego što je predsednik Vladimir Putin krajem februara prošle godine naredio ruskim trupama da uđu u Ukrajinu, ruski gas je činio je 40 odsto ukupnih količina koje se uvoze u Evropu, dok danas čini jedva oko devet odsto.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com