AKCIJE ZUMA ZA DVE GODINE PALE 90 ODSTO Kako novi trendovi izdignu biznise u minuti, a povlačenje ih prizemlji još brže

Akcije Zooma pale su za oko 90 odsto u odnosu na vrhunac pandemije u oktobru 2020. godine.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Herwin Bahar / Zuma Press / Profimedia

.

samo u utorak akcije su pale skoro 10 odsto, nakon što je kompanija smanjila svoje godišnje prognoze prodaje i objavila najsporiji kvartalni rast. Ovo je navelo najmanje šest brokerskih kuća da smanje svoje ciljeve.

Blic preporučuje

Kompanija, koja je postala poznato ime tokom pandemije, zbog popularnosti svojih alata za video konferencije, pokušava da se ponovo probije na vrh, fokusirajući se na preduzeća, sa proizvodima kao što su usluga pozivanja u oblaku Zoom Phone i hosting konferencija koji nudi Zoom sobe.

Foto: shutterstock

Analitičari, međutim, kažu da je bilo kakav preokret u poslovanju je još za nekoliko četvrtina, jer se rast njegove glavne onlajn jedinice usporava i zbog konkurencije Microsoft Corp timova i Cisco Webex i Salesforca nezainteresovanost za Zumom postaje intenzivna.

“Zoom ima fundamentalnu manu – morao je da troši mnogo da bi održao tržišni udeo. Potrošnja da bi se držao, umesto da raste, tržišni udeo nikada nije dobro mesto za sebe i bio je znak nevolja koje predstoje” – rekla je analitičarka Sophie Lund-Yates.

Operativni troškovi kompanije porasli su za 56 odsto u trećem kvartalu jer je više trošila na razvoj proizvoda i marketing. Njena prilagođena operativna marža se smanjila na 34,6 odsto sa 39,1 odsto godinu dana ranije.

Neke brokerske kuće veruju da bi akvizicije mogle da pomognu u oživljavanju rasta u Zuma, ali izvršni direktor Eric Yuan rekao je u razgovoru o prihodima da je nastavio da vidi pojačanu kontrolu ugovora za nove poslove.

(Izvor: Reuters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com