Akcionare NIS-a čeka rekordna dividenda u 2023. godini

Tekst objavljen: 07.11.2022 12:10        

Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je odlične poslovne rezultate u trećem kvartalu i u prvih devet meseci, što će istovremeno značiti da će akcionari ove kompanije dobiti rekordnu dividendu naredne godine

Akcionare NIS-a čeka rekordna dividenda u 2023. godini

Neto dobit NIS-a u prvih devet meseci dostigla je 69,4 milijardi dinara u odnosu na prošlogodišnjih 13,3 milijarde dinara, a valja očekivati da će četvrti kvartal dodatno popraviti krajnji rezultat.

Pod uslovoma da ne bude drastičnog pogoršanja situacije na tržištu sirove nafte, realno je očekivati da NIS u periodu oktobar-decembar zabeleži profit od 10-15 milijardi dinara.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U slučaju ovakvog ishoda i raspodele četvrtine dobiti putem dividende akcionari NIS-a bi mogli računati na isplatu od 120-130 dinara po akciji što daje dividendni prinos na trenutnoj ceni od 19-20 odsto.

NIS je do sada najveće dividende isplatio u prvim godinama kotiranja na Beogradskoj berzi nakon što su pokriveni gubici iz ranijih godina. Akcionari su 2013-2014. godine dobili dividendu od 76 odnosno 80 dinara bruto po akciji, respektivno, da bi kasnija naftna kriza i niža cena sirove nafte značajno smanjili profite kompanije.

Najnižu dividendu NIS je isplatio 2021. nakon pandemije kada su akcionari primili simboličan iznos od 7,8 dinara po akciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com