AKO NA STRANU STAVITE SAMO 100 DINARA DNEVNO! Narodna banka Srbije objavila spisak praktičnih saveta kako da sačuvate svoje pare

Uštedom od samo 100 dinara dnevno na kraju meseca biste imali 3.000 dinara, a posle godinu dana 36.000 dinara, što je više od jedne prosečne plate u Srbiji. Ako pak oročite taj novac na godinu dana, uštedećete 38.500 dinara, glasi samo jedan od nekoliko desetina životnih saveta koje je Narodna banka Srbije objavila na svom sajtu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

NBS na svojoj internet prezentaciji ima poseban odeljak u kojem savetuje mlade koji žele da se odvoje od roditelja, započnu samostalan život, stanuju sami, zasnuju porodicu ili dobiju bebu kako da ekonomišu i upravljaju svojim novcem da ne bi zapali u dugove.

Blic preporučuje

Saveta ima i za onih koji žele da se upuste u kupovinu automobila ili stana, kao i za one koji su se tek zaposlili i dobili prvu platu.

Foto: Narodna banka Srbije / screenshot

Odvajate se od roditelja?

Zaposlili ste se i planirate da se odvojite od svojih roditelja i da započnete novi, nezavisan život!? Sada ćete imati nove obaveze i odgovornosti, a ovaj vodič će vas usmeriti kako da upravljate vašim novcem na najefikasniji način.

Za početak, biće neophodno da otvorite račun u banci ako ga već nemate. Preko računa možete da:

  • primate platu,
  • plaćate račune,
  • uzimate kredit,
  • upravljate vašim novcem.
  • Otvaranje računa

Pre nego što se opredelite za neku banku, raspitajte se o troškovima otvaranja i vođenja računa. Zatvaranje računa je besplatno u svim bankama, piše Kurir.

Saznajte da li postoje neki specifični uslovi koji bi mogli zadovoljiti vaše potrebe (npr. elektronsko bankarstvo, minus po tekućem računu, SMS obaveštenja, rasprostranjenost ekspozitura i bankomata itd.).

Foto: Narodna banka Srbije / screenshot

Zapisujte dnevne izdatke, plaćajte račune uz popust i kupujte samo po spisku. Najbolji način da naučite da upravljate vašim novcem je racionalno korišćenje i štednja. Testirajte svoju potrošnju uz pomoć kalkulatora kućnog budžeta kako biste uvideli da li dobro upravljate novcem kojim raspolažete.

Možda ćete dobiti ideju gde treba da smanjite troškove da biste mogli da štedite za budućnost i nepredviđene situacije. Zapisujte vaše dnevne izdatke i na kraju meseca ćete imati realno stanje na koje stvari trošite najviše novca i gde biste mogli da uštedite. Plaćajte vaše račune na vreme da ne biste nepotrebno trošili novac na zatezne kamate. Na početku svakog meseca odvojite novac koji će vam biti neophodan za redovne troškove (računi, ishrana, prevoz itd.).

Neki računi plaćeni na vreme ili do određenog roka donose popuste na krajnji iznos (npr. infostan, račun za struju). Na taj način ćete izbeći situaciju da nemate dovoljno novca za osnovne potrebe. Pre nego što krenete u kupovinu napravite spisak potrebnih stvari i pridržavajte ga se. Neplanirana kupovina ponekad znatno uvećava iznos novca koji treba da izdvojite za stvari koje vam nisu neophodne.

Foto: Narodna banka Srbije / screenshot

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com