AMBICIOZNI CILJEVI ENERGETSKE ZAJEDNICE Do 2030. emisije gasova manje za 60 odsto, udeo OIE u finalnoj potrošnji oko 30

Ministarski savet Energetske zajednice je za 2030. godinu objavio ambiciozne ciljeve za udeo obnovljivih izvora u proizvodnji energije, za smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte i uštedu energije, i usvojio paket propisa o tržištu električne energije.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: shutterstock

.

Ministri i ministarke energetike iz zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije održali su godišnji sastanak u Beču u svojstvu najvišeg tela Energetske zajednice.

Blic preporučuje

Usvojili su ukupne ciljeve za 2030. godinu u domenu smanjenja primarne i finalne potrošnje energije, ubrzavanje uvođenja obnovljivih izvora i obaranje emisija gasova s efektom staklene bašte, u cilju postizanja klimatske neutralnosti najkasnije 2050. godine. Ubrzo treba da budu objavljeni i ciljevi za ugovorne strane ponaosob.

Pod Ukrajinom kao predsedavajućom, koja je ovom prilikom predala tu dužnost Albaniji, Ministarski savet Energetske zajednice je odlučio da postavi ciljani udeo obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji energije na 31 procenat. Na polju energetske efikasnosti i ušteda, određeni su limiti od 129,88 miliona tona ekvivalenta nafte za primarnu potrošnju energije i 79,06 megatona za finalnu potrošnju.

Ministri su kazali da će emisije gasova s efektom staklene bašte za 2030. biti ograničeni na 427,64 miliona metričkih tona, što bi bilo 60,9 odsto manje nego 1990. godine. Radi poređenja, Evropska unija cilja na smanjenje od samo 55 odsto.

Foto: shutterstock

Pozivajući se na podatke iz poslednjeg godišnjeg izveštaja o usvajanju i primeni pravnih tekovina Energetske zajednice, direktor sekretarijata te organizacije Artur Lorkovski izjavio je da ugovorne strane napreduju na tom planu, uključujući integraciju u EU. Dekarbonizacija će biti potrebna za potpunu integraciju tržišta sa EU, naglasio je.

– Ostvarili smo sjajan napredak u pogledu agende dekarbonizacije. Usvojeni ciljevi stavljaju ugovorne strane na dobar put ka klimatskoj neutralnosti. Domaća energija iz obnovljivih izvora će takođe doprineti energetskoj bezbednosti u region. Važno je reći da će paket o električnoj energiji koji je danas prihvaćen doprineti integraciji obnovljivih izvora u energetske sisteme. Kada ti propisi budu primenjeni, ugovorne strane Energetske zajednice će dobiti pun pristup tržištu električne energije u EU – navela je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Današnji sporazum će pomoći navedenom regionu da deo fosilnih goriva nadomesti iz obnovljivih izvora, istakla je.

Strujni paket se sastoji od elemenata za uspostavljanje tržišta i tehničkih propisa kojima će se između ugovornih strana i njihovih suseda u EU stvoriti zaista integrisano tržište električne energije, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Ministarka Đedović, koja je prisustvovala sastanku Energetske zajednice, izjavila je da će Srbija u narednom periodu završiti rad na strateškim dokumentima, Strategiji razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine, kao i na Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu.

– U strateškim dokumentima ostavićemo prostora da usvojene ciljeve primenimo ili promenimo, u skladu sa posebnim prilikama koje mogu uticati na razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji i prilikama koje utiču na primarnu i finalu energetsku potrošnju, rekla je Đedović.

Dubravka Đedović

Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

Dubravka Đedović

Ministarka je podsetila Ministarski savet da princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta mora biti poštovan prilikom implementacije usvojenih direktiva, kao i zakonodavni okvir Republike Srbije.

(Izvor: BalkanEnergyNews)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com