Američki izvoz đubriva se duplirao ovog leta

Izvoz iz Sjedinjenih Država, trećeg po veličini svetskog proizvođača azotnih đubriva, porastao je na 370.000 kratkih tona u avgustu, što je više nego duplo u odnosu na ukupan izvoz u 2021. godini, prema najnovijim podacima američke Kancelarije za statistiku, koje je za Rojters prikupila industrijska grupa Fertilizer Institut (TFI).

To je istovremeno i najveći mesečni izvoz od 2013, kada je TFI počeo da prati ove podatke.

vestacko, djubrivo

Ubrzanje američke prodaje naglašava dalekosežne posledice rata u Ukrajini na globalno tržište hrane i energije. Rusija, koja je pod zapadnim sankcijama, vodeći je proizvođač đubriva i prirodnog gasa, ključnog u proizvodnji azotnih đubriva za povećanje prinosa kukuruza i drugih useva.

Od februarske invazije Rusije na Ukrajinu, Evropa je počela da se odvikava od ruskog prirodnog gasa, a gasovod koji transportuje amonijak iz Rusije do ukrajinske luke je zatvoren. Evropske kompanije su bile prinuđene da zatvore neke fabrike đubriva zbog visokih troškova.

Oskudna ponuda đubriva je toliko podigla cene hranljivih materija za useve širom sveta da su Ujedinjene nacije ovog meseca upozorile na „buduću krizu“ dostupnosti tih proizvoda.

Prodaja američkog đubriva evropskim kupcima nadmašuje prodaju u SAD i drugim kupcima poput Indonezije i Malezije, rekao je Alister Valas, direktor Argus medija u Londonu.

Evropske zemlje sa najvećim godišnjim povećanjem kupovina đubriva iz SAD su Francuska, Belgija, Norveška i Litvaniji, a u ostatku sveta su znatno porasle isporuke Maroku, Čileu i Brazilu.

Uprkos porastu izvoza, odvojeni podaci TFI-ja pokazuju da od juna isporuke azotnih đubriva u SAD beleže drugi najviši nivo u poslednjoj deceniji, što ukazuje na globalnu dislokaciju, a ne na nedostatak.

Za sada nije jasno da li su SAD proizvele više đubriva nego inače u julu i avgustu ili su preusmerile veći deo isporuka u Evropu, rekao je Džejson Trendl, ekonomista u TFI.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com