Amerika bi da uspori napredak Kine: Eliminisali je iz određenih poslova

Američka administracija je objavila sveobuhvatan skup kontrola izvoza.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/vaalaa

Ilustracija: Shutterstock/vaalaa

Tu je uključila mere za eliminisanje Kine iz određenih poslova izrade poluprovodničkih čipova napravljenih u svetu pomoću američkih alata, s ciljem usporavanja tehnološkog i vojnog napretka Pekinga.

Pravila, od kojih neka odmah stupaju na snagu, zasnivaju se na ograničenjima koja su ranije ove godine prosleđena vrhunskim proizvođačima alata, kao što su KLA Corp, Lam Research Corp i Applied Materials Inc, sa zahtevom da zaustave isporuke opreme fabrikama u potpunom kineskom vlasništvu koje proizvode napredne logičke čipove, prenosi Rojters.

Ocenjuje se da bi niz tih mera mogao da predstavlja najveću promenu u američkoj politici otpreme tehnologije u Kinu od 1990-ih, pa ako one budu efikasne, mogle bi da vrate kinesku industriju proizvodnje čipova unazad.

Navodi se da bi to bilo realizovano tako što bi američke i druge strane kompanije, koje koriste američku tehnologiju, bile naterane da ukinu podršku za neke od vodećih kineskih fabrika i dizajnera čipova.

Na jučerašnjem brifingu neki visoki vladini zvaničnici poručili su da mnoga od tih pravila imaju za cilj da spreče strane firme da prodaju napredne čipove Kini ili da kineskim firmama daju alate za pravljenje sopstvenih naprednih čipova.

Oni su, međutim, priznali da još uvek nisu obezbedili nikakva obećanja da će savezničke nacije primeniti slične mere i da su razgovori sa tim državama u toku.

“Shvatamo da će jednostrane kontrole koje uvodimo vremenom izgubiti na efikasnosti ako nam se druge zemlje ne pridruže i pritom rizikujemo da naudimo američkom tehnološkom vođstvu ako strani konkurenti ne budu podvrgnuti sličnim kontrolama”, rekao je jedan zvaničnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com