Amerikanci Ben Bernanke, Daglas Dajmond i Filip Dibvig dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Nagrada, formalno poznata pod nazivom Sveriges Riksbank nagrada za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela, poslednja je od ovogodišnji Nobelovih nagrada, a dobitnici dele sumu od 10 miliona švedskih kruna.

nobel

Ben Bernanke, bivši predsednik američkih Federalnih rezervi, pokazao je u radu iz 1983. godine na bazi statističke analize i istorijskih izvora da je upravljanje bankama dovelo do propadanja banaka što je bio mehanizam koji je relativno običnu recesiju pretvorio u depresiju tridesetih godina prošlog veka, najdramatičniju i najozbiljniju krizu na svetu koja je viđena u modernoj istoriji, rekao je Džon Hasler, član komiteta za Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Ovaj američki trio se tako pridružuje zvezdama kao što su Pol Krugma i Milton Fridman, koji su prethodni dobitnici ove prestižne nagrade.

Većina prethodnih laureata je takođe bila iz Sjedinjenih Država. Samo dve žene su u istoriji dobile Nobelovu nagradu za ekonomiju – Elinor Ostrom 2009. i Ester Duflo 2019. godine.

Nagrada za ekonomiju nije bila ustanovljena kao jedna od pet nagrada u zaveštanju industrijalca i pronalazača dinamita Alfreda Nobela iz 1895. godine.

Ovo priznanje je osnovala centralna banka Švedske i ono je prvi put dodeljeno 1969. godine.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com