Azijska tržišta: Solidan RAST indeksa

Na azijskim berzama u četvrtak cene deonica porasle jer je ulagače ohrabrio jučerašnji snažan rast Wall Streeta, dok se kurs dolara prema japanskoj valuti stabilizovao, nakon što je danima bio pod pritiskom. MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cene deonica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 2,5 posto.

Najviše je jutros skočio hongkonški Hang Seng indeks, što se zahvaljuje snažnom rastu cena deonica u tehnološkom i nekretninskom sektoru, koji su nedeljama bili pod pritiskom.

Na berzi u Šangaju deonice su, pak, pod pritiskom zbog rasta broja oboljelih od covida-19, nakon što su vlasti olabavile restriktivne mere.

Ostale berze u regionu prate jučerašnji snažni skok Wall Streeta. Dow Jones ojačao je 1,6 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli 1,5 posto.

Foto: Tanjug/AP

Rast indeksa drugi dan zaredom zahvaljuje se dobrim poslovnim vestima iz kompanija, kao što su Nike i FedEx.

Pozitivno je na tržište uticala i vest da je poverenje potrošača u decembru u SAD-u poraslo na najviši nivo u u osam meseci, dok su očekivanja u vezi inflacije pala na najniži nivo u više od godinu dana, 6,7 posto, zahvaljujući padu cena gas.

Osim toga, jučer je objavljeno da je u novembru prodaja postojećih kuća u SAD-u pala 7,7 posto, na najniži nivo u dve i po godine, što pokazuje da zbog visokih kamata potražnja slabi.

Mada to nije baš dobar podatak, na tržište je uticao pozitivno jer je podržao nadu da bi američka centralna banka ipak mogla zaustaviti ciklus povećanja kamata na nižim nivoima nego što se očekivalo, objašnjavaju analitičari.

Unatoč rastu dva dana zaredom, S&P 500 indeks na putu je najvećeg godišnjeg gubitka od financijske krize 2008. godine.

Japanski Nikkei indeks jutros je porastao prvi put nakon dva dana oštrog pada, od kada je japanska centralna banka olabavila kontrolu nad prinosima na obveznice.

Pozitivno je na tržište uticala vest da je vlada povećala procenu rasta ekonomije u sledećoj godini jer očekuje veće privatne investicije i rast plata.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com