Barel nafte raste na 100 dolara …

NjUJORK  – Investiciona banka „Morgan Stenli” je podigla prognozu cene nafte za prvi kvartal 2023. sa ranije procenjenih 95 na 100 dolara po barelu, navodeći da će dogovor grupe OPEK+ o oštrom smanjenju proizvodnje i embargo EU na rusku naftu koji treba da stupi na snagu u decembru dovesti do oskudne ponude.

Alijansa OPEK+, koja okuplja članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihove saveznike, uključujući Rusiju, odlučila je juče na sastanku u Beču da smanji pumpanje za dva miliona barela dnevno, nakon što je tokom većeg perioda u poslednje dve godine povećavala proizvodnju kako bi je vratila na nivo pre udara kovid pandemije 2020, kada je, takođe, naglo smanjila pumpanje.

„ Sada procenjujemo deficit ponude na tržištu nafte od 0,9 miliona barela dnevno u 2023. godini, u odnosu na 0,2 miliona barela dnevno ranije. Ta prognoza pretpostavlja da će ruska proizvodnja nafte pasti za 1-1,5 miliona barela dnevno nakon stupanja na snagu embarga EU na uvoz ruske nafteâ”, objavio je danas „Morgan Stenli”, prenosi Rojters.

Banka sada predviđa da će cena evropske nafte brent u prvom kvartalu 2023. iznositi 100 dolara po barelu umesto 95 dolara, kako je ranije prognozirala, i napominje da će brent dostići 100 dolara za barel brže nego što smo ranije procenjivali”.

Međunarodno referentna nafta brent se trgovala jutros za oko 93,29 dolara po barelu, nakon što je u sredu ojačala za 1,7 procenata.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com