Bez odlaska na šaltere: Nova usluga za sve građane

Na sajtu eUprava je dostupna nova usluga eIzvod iz matične knjige rođenih, koju će građani moći da dobiju besplatno elektronskim putem, bez odlaska na šaltere.

Izvor: Tanjug

Foto: shutterstock, Laboo Studio

Foto: shutterstock, Laboo Studio

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović naveo je da ta usluga omogućava da se preko portala eUprava podnese zahtev za dobijanje izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih, a građani biraju da li žele da izvode dobiju elektronski u svoje eSanduče ili u papirnoj formi putem pošte.

“Ovo je novi iskorak u potpunoj digitalizacije i stvaranju efikasne, transparentne i ekonomične javne uprave koja je svojim građanima dostupna i putem mobilnog telefona 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji”, rekao je Jovanović na predstavljanju nove usluge u Beogradu.

Ministar je objasnio da je po prvi put omogućeno građanima da preko portala eUprava dobiju izvod iz matičnih knjiga u elektronskom obliku, pri čemu su ovi izvodi potpuno besplatni, tj. građani su oslobođeni plaćanja administrativnih taksi bez obzira za koju namenu vade ovaj dokument.

Dodao je da građani moraju biti registrovani korisnici i prijavljeni mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronski sertifikatom, kako bi koristili ovu uslugu.

Jovanović je naveo i da zahtev za izdavanje izvoda korisnik može podneti za svog supružnika i krvne srodnike u pravoj liniji ‒ dete, oca ili majku, dok za brata ili sestru potrebno je priložiti potvrdu o starateljstvu ili punomoćje.

“Rok za postupanje nadležnog matičara po primljenom zahtevu je 8 dana, ali ukoliko je korisnik odabrao papirni oblik izvoda, pored navedenog roka, potrebno je imati u vidu i vreme koje je potrebno za dostavu preporučene pošiljke”, objasnio je Jovanović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović podsetio je da je proces digitalizacije započeo 2017. godine, te da je za pet godina puno učinjeno na tom planu.

“Za ovih pet godina se pokazalo da je učinjen veliki napredak na polju digitalizacije javne uprave i izvestaj UN da Srbija spada među 10 zemalja koje su najviše napredovale u postupku digitalizacije govori u prilog tome”, kazao je Martinović.

Dodao je da će i u budućnosti akcenat biti na digitalizaciji i unapređenju usluga za građane, te da dalji rezultati moraju biti usmereni na poboljšanje kvaliteta života građana i puno poštovanje njihovih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com