BIĆE OVO TEŠKA ZIMA ZA EVROPSKU EKONOMIJU Sve više kompanija i brendova gasi poslovanje zbog troškova energije

U poslednje vreme često imamo priliku da čitamo o “propadanju” velikog broja evropskih kompanija i brendova. Ono što se u 90 odsto slučajeva navodi kao glavni razlog propasti poslovanja ovih firmi je veliki trošak energije. Takav slučaj, ovih dana je zadesio i holandsku kompaniju HAK, kao i nemačkog hemijskog giganta BASF.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Krušik

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Krušik

Prema rečima čelnika ovih kompanija trenutna ekonomska kriza ugrožava poslovanje i ni sami nisu sigurni do kada će moći da se izbore sa njom, te se radije odlučuju da stopiraju poslovanje.

Blic preporučuje

Prema rečima stručnjaka svi trenutni problemi koji pogađaju kompanije su očekivani, i naglašavaju da će ovo biti jedna od najtežih zima za evropsku ekonomiju.

– Biće teška zima za evropsku ekonomiju, nismo ni svesni promena koje nas čekaju, kaže za “Blic Biznis” Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

On kaže da će Evropa sve teže dolaziti do energenata, te da će glavna posledica toga biti gašenje kompanija i fabrika dodajući da je “već došlo do poskupljenja mineralnih đubriva, koje će se nastaviti i u budućnosti.

– Mada kako u svakoj krizi postoje gubitnici, tako postoje i one kompanije, koje će siguran sam profitirati, kaže Rajić i ističe da sve u suštini zavisi od dve najveće evropske sile a to su Nemačka i Francuska, kako se trenutna situacija odrazi kod njih, tako će i na ostatak Evrope.

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Kompanija HAK

Kompanija Hak, koja je jadan od najvećih brendova povrća u severnoj Evropi, početkom oktobra objavila je da će svoje poslovanje zaustaviti na 6 nedelja, kao glavni razlog čelnici ove kompanije navode skok cena energenata.

U zvaničnom saopštenju navedeno je da će poslovanje biti zaustavljeno od januara. Kako je istakao direktor kompanije HAK visoki troškovi energije onemogućavaju dalji rad kompanije.

– Nije u pitanju cena, već neizvesnost, rekao je generalni direktor Timo Hogebom

Danas je 2 evra kubni metar gasa, nekad i tri. Šta će biti u januaru ili februaru, ne znamo. Dakle, da bismo bili sigurni, ostaćemo zatvoreni – rekao je direktor koji ističe da će kompanija uzeti pauzu kad se sezona berbe završi.

Foto: shutterstock

BASF reže troškove i radna mesta

Još jedan evropski gigant odlučio je da sreže godišnje troškove za 500 miliona evra, a to će uključiti i otpuštanje zaposlenih. Kompanija je u svom saopštenju 12. oktobra navela da će razmotriti dalje rekonstruisanje svojih hemijskih lokacija.

BASF je kao razloge za donošenje ovog plana naveo znatno slabiju zaradu u Evropi zbog „pogoršanih opštih uslova“ poslovanja i gubitak u Nemačkoj u trećem kvartalu, preneo je Rojters.

Kompanija je saopštila da je njen neto zarada u trećem tromesečju ispod tržišnih očekivanja zbog otpisa 740 miliona evra, koliko je iznosio njen udeo u naftnom i gasnom biznisu kompanije Vinteršel Dea i u operateru gasovoda Severni tok 1.

Kvartalna neto dobit je opala na 909 miliona evra sa 1,25 milijardi evra godinu dana ranije, što je znatno ispod prosečne procene analitičara od 1,1 milijardi.

Nemačka teška industrija je teško pogođena rastom troškova energije zbog rata u Ukrajini i smanjenih isporuka ruskog gasa Evropi, zbog čega su prekookeanski rivali stekli konkurentsku prednost.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je u sredu da će privreda zemlje zabeležiti pad od 0,4 odsto u 2023. u odnosu na prethodno prognozirani rast od 2,5 posto, za šta je okrivio ekonomski rat koji vodi ruski predsednik Vladimir Putin.

Bankrot 9.000 preduzeća u Francuskoj

Skoro 9.000 preduzeća u Francuskoj podnelo je zahtev za bankrot u trećem kvartalu 2022. godine, što je rekord u poslednjih 25 godina, saopštio je radio “FrensInfo”.

– Prema procenama Altaresa, agencije koja prikuplja informacije o preduzećima, u trećem kvartalu 2022. godine pokrenuto je 8.950 stečajnih postupaka, što je 69 odsto više nego u leto 2021. godine – prenosi radio stanica.

Pozivajući se na agenciju, pomenuti medij napominje i da je ovoliki broj stečajeva rekordan u proteklih 25 godina, a najviše su pogođene male prodavnice, restorani i frizerski saloni.

Što je kompanija manja, to je ranjivija, naovdi se u podacima Altaresa. Tri četvrtine postupaka odnosi se na firme sa manje od tri zaposlena i kompanije mlađe od tri godine, pišu Novosti.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com