Бисенић: Јасно је да се Путин неће наћи пред Међународним судом

субота, 18.03.2023,  09:15 -> 12:31

Извор: РТС

Драган Бисенић, новинар и дипломата рекао је за РТС поводом потернице Међународног кривичног суда за Владимиром Путином, да је мала вероватноћа да ће председник Русије заиста да се нађе пред Трибуналом, али и да ће Србија вероватно бити приморана да подржи ову одлуку.

Бисенић истиче да га вест о налогу за хапшење председника Руске федерације Владимира Путина није изненадила.

“Било је довољно сигнала и информација да се припрема налог за хапшење Владимира Путина, наравно није се знало када ће се то догодити. Прво је Зеленски затражио да руски председник буде оптужен пред Међународним судом наводећи овај случај депортоване деце, а потом су се његовом предлогу придружили лидери Француске, Немачке, Пољске и балтичких земаља. Самим тим било је извесно да ће до подизања оптужнице доћи”, истиче гост РТС-а.

Познати публициста сматра да скоро не постоје могућности да Путину буде суђено, али да очекује да ће неке државе реаговати негативно према председнику Русије.

“И земљама које подржавају ову одлуку јасно је да су могућности и вероватноће да се руски председник нађе пред икаквим трибуналом мале. Оно на шта се рачуна је политички и морални утицај, рачуна се да ће друге земље реаговати негативно, те неће желети да имају односе са руским председником али и осталим руским званичницима који ће вероватно бити оптужени”, рекао је Бисенић.

Додаје да многи очекују да ће Путин завршити као председник СР Југославије Слободан Милошевић, тј. сматрају да ће оптужница претходити његовом паду са власти.

“Полази се од претпоставке да ће се и у Русији ствари одвијати као код нас када је Милошевић 1999. оптужен пред Хашким трибуналом, сада многи сматрају да је то био увод у његов пад са власти и исто се намерава и са Путином. Разлике су ипак очигледне, Русија је нуклеарна сила која се простире на једну шестину земљине кугле. Највећа мањкавост овог трибунала је и то што га не признају три највеће силе. Америка је чак водила посебну кампању где су се државе изјашњавале да на својим судовима неће тужити држављане ове државе. Све је то био резултат њихових ратова 2001. и 2003. године и онога што се даље дешавало а имају водећих људи који су били кандидати да се нађу на оптужницама”, истиче гост РТС-а Драган Бисенић.

Владимир Путин ће у наредном периоду путовати у Јужну Африку, али сматра да одлука суда неће утицати на његов пут.

“Очекује се да ће све афричке државе заузети одређени став. Јужна Африка је јако важна земља, која је на самиту у децембру прошле године директно одбацила захтев САД да уведе санкције Русији, образлажући да се ситуација одвија у корист руског концепта односа у свету. Сигурно је да ће ова одлука утицати и на планове Владимира Путина али и на став одређених држава према сусретима са руским председником”, рекао је Бисенић.

Дипломата истиче да ће поред захтева да Србија уведе санкције Русији бити и тај да подржи одлуку Међународног суда.

“Србија ће на двострукој основи бити предмет будућег рада Хашког трибунала. Цело руководство Србије било је у Хагу укључујући и председника Милошевића, и тај трибунал још није окончао свој рад иако је престао да функционише. Србија ће имајући у виду своју прошлост вероватно морати да изјасни у прилог функционисања те универзалне јурисдикције Хашког трибунала. Вероватно ће постојати захтев да Србија подржи одлуку Суда”, рекао је Бисенић, и додаје да је захтев за хапшење Путина дошао у посебном тренутку, у тренутку када председник Кине Си Ђинпинг посећује ову земљу, те постоји забринутост у ком правцу ће се развијати будућност односа те две земље и постоји бојазан да би оне могле ући и у војни савез.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com