“BlackRock” demantuje da priprema ponudu za preuzimanje poljuljane švajcarske banke

“BlackRock” je demantovao izveštaj da priprema ponudu za preuzimanje zatečenog švajcarskog kreditora “Credit Suisse”.

Foto: Justin Lane / EPA;

– „BlackRock” ne učestvuje ni u kakvim planovima za kupovinu celog ili bilo kog dela “Credit Suisse-a” i nije zainteresovan za to – rekao je portparol kompanije za CNBC u subotu ujutro.

Blic preporučuje

To dolazi nakon što je “Fajnenšel tajms” objavio da američki menadžer imovine radi na ponudi za kupovinu banke, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa situacijom.

UBS je takođe predložen kao potencijalni kupac, a FT je u petak izvestio da je u pregovorima o preuzimanju celog ili dela “Credit Suisse-a”. UBS nije komentarisao izveštaj.

Budućnost “Credit Suisse-a” izgleda da visi o koncu nakon što više milijardi dolara spasa koje je ponudila švajcarska centralna banka prošle nedelje nije uspela da smiri investitore.

Foto: AP Frank Augstein / Tanjug/AP

Akcije “Credit Suisse-a” zabeležile su najgori nedeljni pad od početka pandemije koronavirusa prošle nedelje, i pale su za skoro 35% tokom meseca do danas.

Najnoviji pad cene akcija usledio je nakon što je “Saudijska nacionalna banka” otkrila da neće dati banci više gotovine i usled kašnjenja njenih godišnjih rezultata zbog zabrinutosti za finansijsko izveštavanje.

Neuspeh banke “Silicijumske doline” — najvećeg bankarskog propasti u SAD od “Lehman Brothers” — i zatvaranje Signature banke sa sedištem u Njujorku pojačali su nervozu u globalnom bankarskom sektoru.

“Credit Suisse” je već bio usred masovnog strateškog remonta sa ciljem vraćanja stabilnosti i profitabilnosti. Suočavala se sa raznim skandalima i kontroverzama tokom poslednjih godina, uključujući posledice njenog umešanosti sa firmom za finansiranje lanca snabdevanja, Greensill Capital, koja je dovela do gubitka od 1,7 milijardi dolara.

Default hedž fonda “Archegos Capital” nedugo zatim je doveo do novih 5,5 milijardi dolara gubitka za švajcarsku investicionu banku.

Foto: shutterstock

Ove — i druge kontroverze — teško su pogodile poverenje investitora i klijenata, pri čemu je banka kao rezultat toga izgubila milijarde dolara u depozitima.

(Izvor: CNBC)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com