BLIC TEST Probali smo Huawei “paklenu pomorandžu”: Kamera na Mate 50 Pro će od vas napraviti profi fotografa

Mate serija telefona kompanije Huawei od starta je specifična jer je u pitanju linija koja pretenduje da bude premijum na najvišem nivou, od dizajna do specifikacija i naravno krajnjih performansi. To im je polazilo za rukom, pa otuda smo sa nestrpljenjem čekali da isprobamo i vidimo šta su uradili sa novim Mate 50 Pro.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Huawei Mate 50 Pro

Foto: Ringier

Huawei Mate 50 Pro

Dizajnom Huawei Mate 50 Pro odmah se izdvaja iz mase uređaja, zbog boje i specifične zadnje kamere, ali to sve pada u vodu kada počnete da koristite telefon. Još ako to bude na nekoj zanimljivoj destinaciji, kao što je bio slučaj sa odlaskom ekipe “Blica” na Global MBB forum na Tajland, utisak je još bolji, Naime, ovaj telefon je opravdao sva očekivanja. Ali, krenimo redom.

Blic preporučuje

Huawei Mate 50 Pro dolazi u dve varijante – sa kožnom i staklenom poleđinom. Narandžasta verzija koja je bila na našem testu ima odlično zaštitno staklo Kunlun koje je 10 puta jače nego kod svih prethodnih modela, a pozadi je veganska koža na kojoj ne ostaju otici prstiju i vrlo je prijatna za korišćenje, naravno uz dodatak da izgleda vrlo upečatljivo.

Huawei Mate 50 Pro

Foto: Ringier

Huawei Mate 50 Pro

Ivice ekrana su zakrivljene, baš kao i na prethodnim Mate 50 Pro modelima s tim što je ovog puta kružno “ostrvo” na kom je smeštena kamera sada tu sa metalnim prstenom koji okružuje sočiva. Stranice su oivičene aluminijumom a sam okvir je glosi i slaže se sa ostatkom telefona, debljine od samo 2 milimetra.

Inače, besprekorni displej je OLED veličine 6,74 inča sa panelom visoke rezolucije od 1212p sa milijardom boja, stopom osvežavanja 120HZ, podrškom za HDR10. Huawei se odlučio da zadrži usek koji je puno tanji i tu su smešteni selfi kamera od 13MP sa tri ugla slikanja, ToF 3D skener lica koji služi za otključavanje telefona kao i drugi zvučnik.

Da se zaokruži ceo dizajn, tu je vodootpornost sa sertifikatom IP68 na vodu i prašinu a može da preživi i do 30 minuta na dubino od čak šest metara.

Huawei Mate 50 Pro

Foto: Ringier

Huawei Mate 50 Pro

Naravno, sva magija se dešava na zadnjoj strani telefona gde je glavna kamera. Ne samo da izgleda jedinstveno nego i radi kao retko koja druga na tržištu. Tu su tri sočiva – 13MP ultraširokougaono, glavno od 50MP i 64MP kamera sa 3.5x periscop sočivom uz dodatak sistema za autofokus. Slike koje pravi ova kombinacija, baš kao i video snimke, delom i zbog nove XMAGE tehnologije, pružaju savršeni kolor i jasnoću.

Evo kako rezultat izgleda:

Oni koji se u tančine razumeju u mobilne telefone rećiće vam da je poslednjih godina Huawei bio taj koji je prvi izbacivao inovacije za svoje kamere, a koje su posle preuzimali i dalje razređivali drugi. Tako je i ovaj put. Ono što je najzanimljivije jeste podesiva fizička blenda na 10 nivoa od f/1.4 do f/4.0 sa kojom je opremljen Mate 50 Pro. Aplikacija kamere je bira automatski, ali ukoliko želite da je maksimalno iskoristite i izrazite se kroz fotografije, možete sami da je nameštate u Pro modu. Šta to donosi? Puno realističnije fotografije, dubinu na slikama, detalje ili pak puno prirodniji boke efekat kod slikanja iz neposredne blizine ili portreta.

Pri tome, glavno sočivo ima jedisnstvenu stabilizaciju, ultraširokougaono dolazi sa autofokusom i opcijama za makro slikanje dok 64MP telefoto kamera ima periskopsko sočivo sa 3.5x optičkim zumom ali podjednako kvalitetne i detaljne slike dobijate i kod 10X zuma.

Mate 50 Pro

Foto: Ringier

Mate 50 Pro

I ostatak telefona je pravi premiju. Mate 50 Pro radi na Snapdragon 8+ Gen 1 SoC i neće vam dati opciju za 5G, ali vas to ni u čemu neće ni ograničiti ni usporiti. Sve je zasnovano na Android 12 uz Huawei EMUI 13 koji ne donosi Google servise, ali vas ništa ne ograničava da koristite apsolutno sve aplikacije na koje smo navikli, od Vibera, WhatsApp, Instagrama, Google maps, Gmail ili svih aplikacija za prevoz, bankarstvo, naručivanje dostave… Huawei je svoju prodavnicu aplikacija AppGallery maksimalno opremio da je teško naći neku aplikaciju koja nedostaje. Dodatno, tu je i Petel search preko koje mogu da se preuzmu bilo koje aplikacije.

Inače, telefon je dostupan u opcijama od 256GB i 512GB interne memorije.

Još jedan plus je baterija. Mate 50 Pro dolazi sa baterijom od 4,700mAh koja je veoma istrajna i uz to omogućava impresivno brzo punjenje, tako da je punjač nešto na šta gotovo ne mora da se misli.

Zaista je teško naći neku zamerku ovom telefonu. Izgleda lepo, brz je i precizan tokom korišćenja, a kamera je impresivna. Cena koja ide uz sve to jeste visoka – Huawei Mate 50 Pro košta 159.999 dinara, a testirana verzija Orange Vegan Leather čak 179.999 dinara. Ako ste pravi zaljubljenik u gedžete, vredeće vam svaku paru.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com