BOJLER PALITE NOĆU, KADA KUVATE POKLOPITE POSUDU… AERS objavio detaljan vodič kako smanjiti potrošnju i račune za struju

Republička Agencija za energetiku (AERS) objavila je detaljan i konkretan vodič za racionalno korišćenje i uštedu energije

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Publikacija “Zašto i kako da trošimo manje energije u našim kućama?” sa nizom preporuka i saveta dostupna je na internet stranici AERS-a.

Blic preporučuje

Navodi se da energiju moramo racionalno da trošimo jer je velikim delom neobnovljiva, radi društvene, ekonomske i odgovornosti prema životnoj sredini, kao i zbog toga što investicije u energetiku nose veliki deo društvenog bogatstva a izdaci za energiju porodične prihode.

AERS apeluje na promenu navika koja ne košta ništa i načina potrošnje, odnosno korišćenje modernijih tehnologija.

Foto: shutterstock

Savetuje da prilikom se prilikom nabavke uređanja vodi računa da veličina odgovara broju članova domaćinstva, učestalosti korišćenja i klasi energetske efikasnosti.

Navode da uređaji A klase troše i do 45 procenta manje struje nego stari.

Kako dve trećine energije domaćinstva potroše za grejanje, AERS navodi da dobro izolovana kuća sa kvalitetnim prozorima troši i do šest puta manje energije.

Dodaju kako nove peći za grejanje iskoriste i do 90 posto goriva, dok stare koriste oko 50 odsto.

Preporučuju ugradnju termostatskih ventila na radijatorima, sobnog termostata i regulacijom na kotlu čime se može smanjiti potrošnja i do petine.

.

Foto: shutterstock

.

Savetuje se i postavljanje izolacionih traka u stolariju i ne zaklanjanje radijatora nameštajem.

Napominju da svaki stepen manje temperature u stanu znači uštedu šest posto energije.

Preporučuju nabavku bojlera odgovarajuće velične i njegovo postavljanje što bliže mestu potrošnje.

Bojler radi uštede treba držati podešen na temperaturu između 50 i 60 stepeni, a uključivati noću u vreme četiri puta jeftinije električne energije.

Osim kuvanja u posudama koje odgovaraju veličini ringle, preporučuje se korišćenje poklopaca, i isključivanje ringle pet minuta pre kraja kuvanja, a rerne 10 minuta.

Savetuje se da frižider odgovara potrebama, jer preveliki rasipa energiju pošto hladi isto bez obzira koliko je pun.

Foto: shutterstock

Uz napomenu da treba kupovati frižidere bez stvaranja leda, preporučuje se da njegovo mesto ne bude pored izvora toplote.

AERS upućuje na korišćenje štedljivih sijalica koje sa pet puta manjom potrošnjom daju isto svetla, i savetuje kupovinu sijalica energetkse A klase.

Nove mašine za veš troše upola manje energije i vode nego stare podseća AERS a uz korišćenje efikasnih sredstava može se prati i na nižim temperaturama.

Navode i da mašine za pranje posuđa troše znatno manje tople vode nego pri ručnom pranju.

Iz AERS-a prepručuju da mali kućni aparati što manje rade u stendbaj režimu, jer tako troše i do petine energije.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com