Brnabić i Mihajlović složne: Grejanje je besmisleno dok su visoke temperature

“Svi su spremni, ima dovoljno energenata, i gasa i mazuta. Ono što je takođe dobra vest je da EPS već nekoliko dana ne uvozi struju”, rekla je Mihajlović posle sednice Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

radijator, grejanje, gas, toplana

Ona je istakla da su Poslovno udruženje Toplane Srbije i Beogradske elektrane, kao i EPS, EMS, EDS, Srbijagas, Uprava za rezerve energenata su potpuno spremni za početak grejne sezone u skladu sa Zakonom o energetici i sve je spremno da grejna sezona počne 15. oktobra.

Mihajlović je dodala da stanove ne treba grejati kada je spoljna temperatura visoka, i da će biti potrebno nekoliko dana da se proveri da sve funkcioniše i tehnički, ali svakako, ističe, sve je spremno da grejna sezona počne na vreme.

Ona je navela da su Elektroprivreda Srbija, Elektromreža Srbije i Elektrodistribucija Srbije, “Srbijagas”, toplane i Uprava za rezerve energenata kao i na svake dve nedelje podneli izveštaje o radu, navodi se u saopštenju ministarstva.

Na sednici je bilo reči i o planiranim nabavkama mazuta za EPS, o proizvodnji i nabavci uglja, mogućoj proizvodnji električne energije tokom zimskih meseci i projekcijama za uvoz energije.

Predstavnici JP “Srbijagas” izvestili su o popunjavanju PSG “Banatski Dvor” i isporukama gasa termoelektranama-toplanama, uz ukazivanje na potrebu za racionalno korišćenje ovog energenta.

Takođe, kako se navodi, razmatrana je situacija u vezi sa snabdevanjem naftom i naftnim derivatima, koje se odvija stabilno, kao i rešavanjem problema u snabdevanju tržišta peletom.

Brnabić: Dok su visoke temperaturu nema potrebe za grejanjem

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su energenti za zimu obezbeđeni, ali da dok su spoljne temperaturu visoke nema potrebe da se besmisleno troše i koristi grejanje.

Brnabić je posle otvaranja završne konferencije “Dualno obrazovanje – Fit for tomorrow” u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore (AHK), na pitanje novinara da li će biti odložena grejna sezona rekla da se treba ponašati energetski efikasno.

Premijerka je podsetila da će temperatura biti, po vremenskoj prognozi, između 22 i 25 stepeni i dodala da nema potrebe da se u toj situaciji “ponašamo kao rasipnici”.

Dodala je su energenti za zimu obezbeđeni, ali da je “besmisleno trošiti ih ako za to nema potrebe”.

Brnabić je naglasila da bi o početku grejanja konačnu odluku trebalo da donosu lokalne samouprave, napominjući da nije ista temperaturu u Sjenici, gde je uvek hladnije i u nekim drugim gradovima u Srbiji.

Ona je dodala sa samo u Srbiji postoji paradoks da se za početak grejne sezone što pre, a bez preke potrebe, zalažu stranke koje se pozivaju na ekologiju poput, kako je rekla “Moramo”, “Ne davim Beograd” i dodala da bi baš volela da vidi šta bi na to, na primer rekli, Zeleni u Nemačkoj.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com