Brnabić: Srbija mnogo uradila u oblasti digitalizacije

Ana Brnabić je istakla da je država uradila dosta toga, pa i informatiku kao obavezni predmet uvela u osnovne škole i uložila mnogo novca u infrastrukturu za startap inovacione kompanije, koje grade naučne i tehnološke parkove.

“Menjali smo zakone da bismo omogućili pristupe za kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem. Zapošljavamo IT stručnjake i dovodimo stranace u Srbiju da rade, ali i vraćamo ljude iz naše dijaspore nazad. Rezultati su bili neverovatni i mislim da smo premašili naša očekivanja”, rekla je premijerka.

Brnabićeva je napomenula da je pristup internetu prva stvar kojoj treba da se okrenemo i smatra da je to postalo osnovno ljudsko pravo u 21. veku.

“Jedan od mojih ključnih prioriteta bilo je uvođenje e-Uprave. Nisam videla nikakvu svrhu da živim u 21. veku i da još moram fizički da odem i čekam na nekom šalteru da nešto uradim i pokupim papire od jedne kancelarije do druge, a zatim ih odnesete u vladu da dobijete još jedan papir. Tako da je e-Uprava bila način da utičem na funkcionisanje vlade, ali i da se sa transparentnošću borimo protiv korupcije”, istakla je Brnabićeva.

Još jedna od oblasti u kojoj bi digitalizacija mogla igrati još veću i važnu ulogu je, smatra premijerka, poljoprivreda.

“Mislim da ima toliko potencijala u novim modelima rasta u svakom sektoru. Posao Vlade je da pomogne privatnom sektoru da to ostvari i da stvori uslove da to u osnovi bude uspešno”, rekla je premijerka na panelu.

Govoreći o opasnostima koje donosi nova tehnologija, Brnabićeva je rekla da su u današnje vreme građani svakako bolje zaštićeni nego što je to bilo ranije.

“Ranije kada je to bilo u pisanoj formi, svako je mogao da dođe, pogleda, kopira, upotrebi, zloupotrebi, a na kraju ne bi se ni znao ko je to uradio i bilo je nemoguće odgonetnuti ko je to uradio. Mislim da je danas privatnost mnogo bolje zaštićena, a posebno zato što postoji tako strogi nadzor i ljudi se zaista ne bi usudili da zloupotrebe te podatke u tom pogledu”, rekla je premijerka

Ocenila je da Srbiji u narednom periodu predstoje velike stvari, nada se, kako kaže, da će to biti korišćenje veštačke inteligencije za dalji rast privrede, kao i za pružanje boljih usluga našim građanima.

Brnabićeva se u Singapuru sastala i sa presednikom Azijske banke za infrastrukturne projekte (AIIB) Đinom Lićungom, sa kojim je razgovarala o potencijalnim ekonomskim ulaganjima.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com