Brnabić: Svako drugo novo radno mesto je u IT sektoru

Na konferenciji o primeni digitalnih rešenja u tradicionalnim industrijama, koju organizuje Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije uz podršku Vlade, Brnabić je istakla da je primena veštačke inteligencije izuzetno značajna za budućnost i konkurentnost naše ekonomije, a onda i za povećanja plata i penzija i stvaranja dodatne vrednosti.

ana, brnabic

Istakla je da će Vlada Srbije, kao što je i do sada insistirala na digitalnoj transformaciji, nastaviti da insistira na daljoj transformaciji i tranziciji.

“Prioritet će biti primena veštačke inteligencije, radićemo sa mikro, malim i srednjim i preduzećima da tu inteligenciju iskoriste za povećanje produktivnosti”, rekla je premijerka.

Navela je da naši dalji izvori rasta migu biti ili brzi rast produktivnosti ili uvoz radne snage i kako je objasnila produktivnost se može postići samo upotrebom savremenih tehnologija, ulaganjem u opremu i korišćenjem veštačke inteligencije.

“Da 2017. nismo ušli u transformaciju privrede, osnovali tri nova naučno-istazivačka instituta i slično ne bi imali ovako dobre rezultate u IT sektoru kada je reč o izvozu i novootvorenim radnim mestima”, rekla je premijerka Brnabić.

Dodala je da je preko e uprave Srbija došla na nivo visokorazvijene zemlje i da je 40. od 193 zemlje sveta.

Naglasila je da je sada na redu primena veštačke inteligencije u privredi ali i u državi i navela da je u međuvremenu stvorena osnovna baza za to jer je usvojena Strategija razvoja veštačke inteligencije, osnovan Institut za razvoj veštačke inteligencije, pušten u rad superkompjuter u državnom Data centru u Kragujevcu.

marko, cadez

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da pitanje koje se sada postavlja više nije šta može veštačka inteligencija, već kako da se nađe najbolja veza između ljudske i veštačke inteligencije, koja bi se iskoristila u stvaranju novih proizvoda i usluga.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija se malo koristi za inovacije i stvaranje novih proizvoda i usluga i na pospešivanju toga će Privredna komora raditi u narednom periodu.

“Plan PKS je da povećamo broj kompanija koje ćemo podržati i koje će proći kroz proces digitalne transformacije da mogu koriste veštačku inteligenciju, Cilj nam je da povezujemo tehnološku zajednicu sa tradicionalnom industrijom”, zaključio je Čadež.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com