Cena nafte se spustila ispod 95 dolara

Tekst objavljen: 12.10.2022 11:55        

Cene nafte su nastavile pad započet na prethodnoj trgovinskoj sesiji, pošto su strah od recesije i pojava novih slučajeva zaraze kovidom-19 u Kini ponovo doveli u pitanje globalnu potražnju za gorivom

Cena nafte se spustila ispod 95 dolara

Na tržištu dominira strah od globalnog ekonomskog usporavanja, koji je potisnuo zabrinutosti vezane za smanjenja tržišne ponude “crnog zlata” u budućnosti, nakon najave grupe OPEK+ da će počev od novembra srezati pumpanje za 2,0 miliona barela dnevno.

Evropska nafta Brent pala je za 1,7 posto na 94,55 dolara za barel na trgovanju do 18:20 časova po našem vremenu, pokazuju podaci sa portala oilprice.com.

Američka WTI nafta se trguje po ceni od 89,43 dolara za barel, u padu za 1,9 procenata u odnosu na zatvaranje u ponedeljak.

Istaknute ličnosti sa Vol Strita, među kojima je i glavni izvršni direktor banke “JPMorgan Čejs”, Džejmi Dajmon, predviđaju da će američka i globalna ekonomija verovatno potonuti u recesiju sledeće godine, a i Međunarodni monetarni fond i Svetska banka takođe upozoravaju na rastuće rizike od usporavanja svetske privrede.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dajmon je u razgovoru za CNBC ocenio da će američka ekonomija verovatno upasti u recesiju za šest do devet meseci. On je naveo da ekonomija SAD trenutno „još uvek dobro stoji“ i da će potrošači verovatno biti u boljoj formi u poređenju sa globalnom finansijskom krizom 2008.

Prema njegovim rečima, ne može se razgovarati o ekonomiji, a da se ne govori o stvarima u budućnosti, pri čemu je kao indikatore koji “zvone na uzbunu” nabrojao uticaj inflacije koja se otrgla, veće podizanje kamatnih stopa nego što se očekivalo, nepoznate efekte kvantitativnog pooštravanja i rat u Ukrajini.

Dajmon je rekao da su „to su veoma, veoma ozbiljne stvari”, koje će verovatno gurnuti SAD „u neku vrstu recesije za šest do devet meseci od sada“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com