CENE GREJANJA DRASTIČNO SKOČILE U Austriji poskupelo i više od 100 odsto

U Austriji su temperature proteklih dana značajno pale, a cene grejanja drastično su skočile.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

U toj zemlji 667.354 domaćinstava se greje na pelet, čija cena je, u poređenju sa prošlom godinom, porasla za čak 148 odsto.

Blic preporučuje

Gas, kojim se greje oko 911.000 domaćinstava, poskupeo je za 113 odsto, dok je lož ulje, koji za grejanje i dalje koristi oko 509.000 domaćinstava, poskupelo je za 105 odsto.

Trenutno punjenje prosečnog rezervoara od 3.000 litara košta 4.820 evra, a pre godinu dana cena je bila gotovo duplo jeftinija.

Foto: shutterstock

Daljinsko grejanje, koje je najrasprostranjenije, a koje koristi oko 1,2 miliona domaćinstava, takođe je poskupelo.

U proseku, pošto cene zavise od regiona do regiona, cena daljinskog grejanja je skočila za 62 odsto, a u Beču za čak 93 procenata.

Time su gotovo svi energenti koji se koriste za grejanje tokom zime drastično poskupeli i njihova cena predstavlja veliko opterećenje po svako domaćinstvo.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com