Cene nekretnina nastavljaju oštar rast

Tekst objavljen: 01.11.2022 14:15        

Indeks cena stanova u Srbiji u trećem tromesečju 2022. iznosi 138,08 i pokazuje oštar rast cena koji traje već celu godinu, saopštio je Republički geodetski zavod

Cene nekretnina nastavljaju oštar rast

Po rastu cena prednjače regioni Vojvodina i grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko tromesečja najsnažniji rast cena u regionu južne i istočne Srbije.

Broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. godine manji je za 5,6 odsto u odnosu na isti period 2021. što ukazuje na „smirivanje” tržišta. Republički geodetski zavod predstavio je indeks cena stanova za Srbiju i po prvi put omogućio građanima i privredi, kako je navedeno, besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke na osnovu kojih mogu da prate kretanja na tržištu nepokretnosti, prenosi Tanjug.

Rast cena 12 odsto

S obzirom da cene i dalje snažno rastu ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova i dalje je u porastu i to za 12 odsto u poređenju sa trećim tromesečjem 2021. godine.

Ovakva slika predstavlja osetno usporavanje rasta tržišta s obzirom da je ukupna vrednost kupoprodaja stanova u prethodnom tromesečju bila veća za čak 26,1 odsto u poređenju s istim periodom prethodne godine.

Ovakvom trendu doprinosi međugodišnji pad broja kupoprodaja stanova finansiranih bankarskim kreditima. U prethodnom periodu u međunarodnim poređenjima indeks cena stanova u Srbiji imao je rastući trend kao i veliki broj zemalja.

„Uspešno rešavanje stambenog pitanja jedna je od najvažnijih životnih i najvećih finansijskih odluka za većinu domaćinstava. U Srbiji, kao i u zemljama Jugoistočne Evrope, ulaganje u nekretnine tradicionalno predstavlja jedan od najzastupljenih oblika dugoročne štednje”, navode iz RGZ.

Tržište nepokretnosti je neizostavan oslonac svakog uspešnog bankarskog sistema, ne samo zbog građana koji uzimaju stambene kredite, već i zbog privrednika i preduzetnika koji nepokretnosti koriste kao pokriće za obezbeđivanje kredita neophodnih za rast njihovog poslovanja.

Višegodišnji proces reforme, modernizacije i digitalizacije RGZ, koji se sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji”, omogućio je implementaciju savremenih tehničkih i metodoloških rešenja za kredibilno praćenje trendova na tržištu nepokretnosti u skladu sa najboljom svetskom praksom, kažu u RGZ.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Indeks cena stanova u skladu sa međunarodnim smernicama

Indeks cena stanova za Srbiju razvijen je u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i na osnovu modela za masovnu procenu stanova koji pored cena iz kupoprodajnih ugovora uzima u obzir i različite karakteristike nepokretnosti iz relevantnih izvora – Registra cena nepokretnosti, Katastra nepokretnosti, Registra stambenih zajednica, Geosrbije i poreske administracije.

RGZ napominje da je praćenje kretanja cena i prometa nepokretnosti veoma važno za uspešno vođenje ekonomskih politika i razvoj društva.

Sa privrednog stanovišta, građevinarstvo, kao nosilac privrednog razvoja je najdirektnije povezano sa tržištem nekretnina.

Precizno i kredibilno praćenje trendova na tržištu nepokretnosti je neophodno kako bi svi društveni i privredni segmenti mogli da što efikasnije funkcionišu i kako bi kreatori ekonomskih politika mogli da prate i pravovremeno reaguju na potencijalne rizike, navedeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com