ČETVORODNEVNA RADNA NEDELJA SVE BLIŽE Trećina menadžera u Evropi želi u četvrtak da šalje zaposlene kući

Za mnoge umorne radnike četvorodnevna radna nedelja u nekoliko zemalja Evrope možda više neće biti samo san. Tri godine pandemije koronavirusa promenile su stvari iz korena.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Ljudi su tokom pandemije masovno ostajali bez posla ili ga napuštali – neki su se vratili kao “bumerang” dok su drugi odlučili da ostanu na poslu po principu “tihog nezadovoljstva”. Sada je nešto što je bilo nezamislivo postala tema pregovora sa čelnicima kompanija – četvorodnevna radna nedelja, tri dana odmora, uz punu platu.

Blic preporučuje

Među 1.200 menadžera koje je anketirala firma za zapošljavanje Robert Haf širom Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Belgije, više od polovine je reklo već nude ili da razmatraju mogućnost da raspodele isti broj nedeljnih radnih sati tokom četiri dana umesto pet. Otprilike jedna petina izjavila je da je već predložila svojim zaposlenima ovu opciju četvorodnevne radne nedelje, a jedna trećina je rekla da razmišlja da je ponudi u narednih 12 meseci.

Ideja nesumnjivo dobija na snazi u zapadnim zemljama. Nakon eksperimenata u Španiji, Japanu i Islandu, ideja četvorodnevne radne nedelje dobija sve više zamaha. Kompanije u Velikoj Britaniji sumirale su rezultate probnog perioda od čest meseci sa ovakvim načinom rada i pošto su zadovoljne učinkom, žele da ova formula postane trajna.

U Belgiji će novi zakon uskoro dati zaposlenima mogućnost da svojih zakonskih 38 radnih sati svedu na četiri dana umesto na pet, ali uz odobrenje njihovih šefova. Među 300 menadžera koje je Robert Haf anketirao u zemlji, 54 procenta je reklo da su otvoreni za tu opciju.

Ni Francuska verovatno neće biti izuzetak, s obzirom da je jedna od zemalja sa najmanjim brojem radnih sati u Evropi -35, umesto najčešćih 40. Ima malo skepticizma da se radna nedelja smanji za još jedan dan, ali je COVID-19 i prelazak na rad na daljinu pokazao da zaposleni i dalje mogu biti produktivni čak i usred udobnosti svojih domova.

Možda je pre kovida nedostajalo poverenje između poslodavaca i zaposlenih, rekao je za Euronevs Next Dani El Džalad, potpredsednik za strateška predviđanja u kompaniji Robert Haf. “Sada kada su radnici pokazali da mogu biti produktivni dok rade od kuće, možda će moći da pokažu da se mogu prilagoditi i četvorodnevnoj nedelji i biti još produktivniji”.

– Oni koji traže posao prvo će potražiti kompanije koja nudi fleksibilnije radno vreme – rekao je El Džalad, a prenosi Euronews.

Radnicima i okolnosti idu na ruku i pružaju im mogućnost pregovora oko broja radnih dana jer se mnoge kompanije bore da zadrže svoje i pronađu nove zaposlene. Već trećina francuskih menadžera, oko 34%, razmatra da ugovorno omogući svojim zaposlenima da završe radnu nedelju u četvrtak, dok sličan procenat, oko 35%, želi da se petkom radi, ali nude više dana godišnjeg odmora.

Naravno, razmatranje ponude fleksibilnijeg radnog vremena ne znači da će se to sigurno dogoditi ili da će se uspostaviti u svim kompanijama, kaže El Džalad.

– Možda će biti operativnih poteškoća pri primeni novog zakona, a nekim poslodavcima će zadati dosta teškoća, ali brojke anketiranih koji su podržali ideju znače da je tema o četvorodnevnoj radnoj nedelji itekako vredna razmišljanja – zaključio je Dani El Džalad.

(Izvor: Euronews.rs)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com