CRVENO ZLATO RODILO PRE VREMENA Maline iznenadile voćare, miholjsko leto donelo nove plodove

Malinari su ove godine zadovoljni završili sezonu, jer je cena crvenog zlata bila na svom maksimumu, a potražnja za srpskim malinama nikad veća.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Rina

Ipak, ove fabrike pod otvorenim nebom i dalje rade a na rod je sada krajem oktobra stigla još jedna sorta maline, pa su voćari iznenađeni, ali i ponovo aktivni u berbi. U domaćinstvu Dragoša Lukovića iz Arilja, malinogorje se opet zacrvenelo, pa umesto da svoj voćnak orezuje i priprema za sledeću godinu, sada mora prvo obrati plodove koje mu je miholjsko leto donelo.

Blic preporučuje

– Nisam očekivao da ću poslednjih dana oktobra imati šta da uberem u svom malinjaku. Sezona branja vilameta odavno je završena, tačnije u junu i julu, ali nas priroda uvek iznenadi i sada na nekih dvadeset ari ima oko 20 kila crvenog zlata – kazao je Dragoš Luković za RINU.

On ističe da zbog klimatskih promena i temperatura koje su u plusu za ovo doba godine, prinos tokom sledeće berbe će biti umanjen za ove plodove koji su rodili kada im vreme nije.

Foto: Rina

– Zbog obilnih padavina i produženog lepog vremena, malina nije vratila svoje sokove, sada je ona zbunjena i vrhovi su ponovo rodili, a trebala je ući u fazu mirovanja. To nije dobro za proizvođače crvenog zlata jer to umanjuje rod za narednu godinu. Kada gledamo sa vrha, koliko je ona rodila, sledeće sezone tu neće imati ploda. Kako se ovo lepo vreme produžava, tako niz biljku sve se više maline pojavljuje, umesto da se to zaustavi kako bi malinogorje imalo vremena da se oporavi, i vegetacija odradi svoje za iduću godinu – priča Dragoš.

Sav plod koji je rodio krajem oktobra, poljoprivrednici će mahom stavljati u zamrživače, i koristiti za kućnu upotrebu.

– Nije to neka velika količina da bi se predavala hladnjačarima, mi smo tokom leta crveno zlato predali, i još uvek čekamo isplatu, jer prema rečima hladnjačara zbog trenunto slabe potraženje na tržištu, cena koja je tokom sezone bila visoka, sada je drastično pala – dodaje Luković.

On ističe da, jedina dobra stvar u ovome, što je ovaj vanredni rod maline dosta slađi u odnosu na onaj koji beru tokom leta zbog dosta sunca, naročito u visinskim krajevima.

(Izvor: Rina)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com