Da li se bliži kraj radu na daljinu?

Tekst objavljen: 02.11.2022 14:15        

Oni koji su se navikli na fleksibilno radno vreme uskoro bi se mogli probuditi u sasvim drugačijem okruženju. Količina oglasa za posao na daljinu objavljenih na LinkedInu pada, prema novim podacima koje je objavila ova platforma. U SAD-u je, na primer, udeo objava s udaljenim ulogama pao za 5 postotnih bodova od aprila, kada su dosegli vrhunac s 20 odsto objava

Da li se bliži kraj radu na daljinu?

Iako je to još uvek puno više od proseka pre pandemije od 2 odsto, to je oštra suprotnost onome što zaposleni žele, rekao je Josh Graff, direktor za regije EMEA i LATAM u LinkedInu, za CNBC.

– Profesionalci sada vrlo visoko cene fleksibilnost na radnom mestu – ona se stalno navodi među najvažnijim prioritetima za zaposlene nakon naknade, zajedno s razvojem veština i ravnotežom između poslovnog i privatnog života – rekao je.

Uprkos padu poslova na daljinu u SAD-u, ti oglasi još uvek primaju više od polovine ukupnih prijava od septembra, pokazuju podaci LinkedIna.

Istraživanje pokazuje da zemlje širom sveta slede sličan obrazac – u Ujedinjenom Kraljevstvu poslovi na daljinu čine 14,6 odsto prilika, ali dobijaju 20,2 odsto ukupnih prijava, a u Indiji se 11,3 odsto dostupnih uloga na daljinu šalje 20,3 odsto biografija.

Prema anketi koju je objavio LinkedIn uz podatke o mogućnostima zapošljavanja na daljinu, pomeranje od njih povezan je s trenutnom privrednom situacijom.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Šezdeset i osam posto anketiranih menadžera reklo je da su zabrinuti da će tekuća neizvesnost oko ekonomske stabilnosti i nadolazeća recesija naterati njihove kompanije da ponište barem deo napretka postignutog prema fleksibilnom radu tokom pandemije koronavirusa.

– Širom sveta vidimo sporo zapošljavanje i kompanije zamrzavaju zapošljavanje zbog ekonomske neizvesnosti, s poslovnim vođama pod velikim pritiskom da upravljaju troškovima i povećaju produktivnost – objasnio je Graff.

– Tamo gde je pandemija dovela do pomaka prema fleksibilnom radu i inicijativama za podršku zaposlenima, ravnoteža snaga sada se vraća natrag na poslodavce – dodao je.

Fleksibilan rad nije jedina povlastica zaposlenih pogođena trenutnim privrednim previranjima, pokazalo je istraživanje. 74 odsto menadžera reklo je da će razvoj veština možda morati da bude u drugom planu, dok je 75 odsto reklo da bi dobrobit zaposlenih verojatno bila manji prioritet.

YouGov je u ime LinkedIna ispitao blizu 3000 menadžera na nivou C u kompanijama s najmanje 1000 zaposlenih i minimalnim godišnjim prometom od najmanje 250 miliona funti (288,3 miliona dolara) kako bi prikupio ove uvide.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com