Да ли су оправдане сумње у постојаност и делотворност нове власти у Црној Гори

среда, 01.11.2023,  19:57 -> 19:58

Извор: РТС

Аутор: Јелена Божовић

Црногорски премијер Милојко Спајић разговара са делом опозиционих странака о условима одржавања пописа становништва од 30. новембра до 15 децембра. На политичкој сцени Црне Горе учињени су први добри кораци. Парламентарна већина даје могућност да се оконча један од великих вишегодишњих проблема – ВД стања у правосуђу.

Многе анализе међусобних односа и контроверзи међу чиниоцима актуелне власти у Црној Гори наводе на сумњу у њену постојаност и делотворност, али све то може имати управо супротан ефекат.

“Мислим да Спајић, за разлику од пре пар месеци, има много више шансе да дуго буде премијер зато што Демократе и За будућност Црне Горе имају могућност да порасту и подигну своју подршку. Покрет Европа сад мора да збије редове и не може више да дозволи међусобне сукобе и да вуче свако на своју страну. Са друге стране, За будућност Црне Горе има прилику да се покаже као конструктиван партнер, те да покаже да јесу они и проруски и просрпски, али да су и за евроатланске вредности”, каже политички аналитичар Стефан Ђукић.

У коалицији За будућност Црне Горе немају дилеме о својој улози и односу према коалиционим партнерима, али и опозицији, којој су покушали да пруже руку помирења.

“Та њихова политичка искључивост и екстремизам ће их само довести до нивоа неке статистичке грешке и немогућности да буду партнери било коме. Ми смо саопштили да је наш основни циљ интеграција Црне Горе у Европској унији. Наравно, желимо најбоље односе са свим државама у региону, посебно желимо да те односе градимо са Србијом”, истиче председник Демократске народне партије Црне Горе Милан Кнежевић.

Са становишта грађана, пресудни су реални показатељи живота

Подршка влади из парламента, како је предвиђено споразумом партија које чине парламентарну већину, до краја 2024. коалицију За будућност Црне Горе требало би да уведе и у извршну власт.

“Ми своју обавезу према власти извршавамо на најбољи начин. Наши директори јавних предузећа показали су изузетан напредак у развоју тих предузећа. Очекујем да ће тако исто и наши министри имати позитиван резултат на крају”, каже посланик Нове српске демократије Дејан Ђуровић.

Са становишта грађана Црне Горе, пресудни су реални показатељи живота и стандарда који им је обећан – повећање плата и пензија, стабилност и владавина права.

У том смислу, тек ће реализацијом најављених реформи и инвестиција знати да ли су им у политичким водама бродови укотвљени у правим лукама.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com