Da li znate u kom gradu na Balkanu živi najviše vlasnika kriptovaluta?

Tekst objavljen: 25.11.2022 15:45        

Postoji jedan virtuelni svet koji se ubrzano gradi, a u njemu se poslovanje odvija na mnogo brži, jednostavniji i efikasniji način nego ovaj u kome sada živimo

Da li znate u kom gradu na Balkanu živi najviše vlasnika kriptovaluta?

Reče je o svetu u kome posluju privrednici, banke, velike kompanije i mnogi drugi. Pojedini Subotičani su se već upoznali sa izrazima poput kriptovaluta, blockchain, tokenizacija. Međutim, za većinu nas ovo su još uvek – tabu teme.

„Subotica je prva na Balkanu što se tiče broja vlasnika kriptovaluta. Ovaj grad je za 2,4 odsto iznad Beograda“, izjavio je u razgovoru za Danas, Ivan Andrejević, suosnivač CTB Crypto & Consulting-a, ko-autor knjige „Kripto Revolucija“ i osnivač najveće Fejsbuk grupe u Srbiji „Crypto Traders Balkan“.

Subotica znatno iznad proseka

Kriptovalute nisu novac, to je samo sredstvo razmene koje je nemoguće falsifikovati i trajno ostaju zabeležene poput zapisa, objašnjava naš sagovornik.

„Slučaj sa običnim novcem je to što se najviše koristi u kriminalne svrhe, dok kriptovalute, iako su tabu tema, svega 0,8 odsto se koristi u kriminalne svrhe, jer jednom urađena transakcija više nikada ne može biti obrisana. Sve dok postoji strujanje interneta, transakcija se ne može obrisati. Zbog toga je prvenstveno ni političari ne vole, kao ni mnogi drugi, jer je nemoguće izbrisati trag o korupciji“, ističe Andrejević.

Prema njegovim rečima, sve je veće interesovanja građana za ovaj vid investiranja.

„Subotica je bila vodeća još od 2009. godine kada je bitkoin zvanično izašao na berze. Subotica je znatno iznad proseka, i Čačak se takođe dosta odvaja od ostatka Srbije“, napominje Andrejević.

Srbija je jedna od vodećih zemalja sa jednim od najboljih zakona u svetu o digitalnoj imovini međutim fizička i pravna lica su u nedovoljnoj meri obaveštena o tome i nekako kod nas i dalje vlada strah.

Takođe, kako ističe, Subotica je jedan od vodećih gradova u Srbiji po usvajanju i korišćenju digitalne imovine.

Andrejević objašnjava da se svi zapisi o transkcijama nalaze na svojevrsnom blockchainu i da trenutno ovde zastupljeno svega oko 8 odsto svetske populacije.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Šta su kriptovalute?

„Kriptovalute su samo jedan mali deo blockchain tehnologije, one su kao i-mejl na internetu, u suštini, sredstvo razmene novca, to jest, vrednosti. Sa druge strane, cela blockchain tehnologija okružuje kriptovalute, jer one su najpopularnije među njima, i pružaju mnogo više“, napominje.

Podseća da su velike strane kompanije već otvorile predstavništva i kancelarije u takozvanom Meta verzumu, pa je tako taj neki virtuelni svet zasnovan na blockchainu zapravo postao mnogo više od same igrice, kako je prvobitno bilo predviđeno.

Andrejević kaže da su investitori u digitalnu imovinu pretežno mlađi, od 25 do 30 godina, sa mnogo većom tolerancijom na rizik, jer imaju izgrađenu svest o investiranju, pripremanju nekome za budućnost.

„U Srbiji danas svega oko 2 odsto stanovništva investira, dok je u Americi taj procenat oko 87 odsto stanovništva, pa Srbija i dalje jako puno zaostaje. U hartije od vrednosti ili akcije u Srbiji investira svega oko 10.000 građana, i postoji oko 180.000 vlasnika kriptovaluta“, ocenjuje.

Kriptovalute koje su ostale bez vlasnika su trajno pohranjene na blockchainu, ističe Andrejević i dodaje da, „jednostavno ukoliko nema ključa, njih više niko ne može da nađe“.

„One na brojnom stanju postoje, ali ne mogu više biti prodate ili otkupljene. To je prednost ili mana, zavisi ko kako gleda na to“, navodi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com