Danas se obeležava Međunarodni dan dostojanstvenog rada (AUDIO)

NOVI SAD –

Na Međunarodni dan Dostojanstvenog rada u fokus interesovanja se postavlja položaj radnika, minimalna cena rada koja je manja od potrošačke korpe, rad na crno i ostali gorući problemi. Radnici nemaju dostojanstven položaj uprkos stalnoj aktivnosti sindikalnih organizacija.

audio icon

radnik

Ovogodišnji Svetski dan dostojanstvenog rada posvećen je milionima radnika širom sveta koji se bore za pravedne plate i uslove rada.

Nekontrolisana inflacija i dalje vodi veliki broj radnika i njihovih porodica u siromaštvo kaže član predsedništva Saveza samostalnih sindikata Novog Sada i opština Vladimir Plavšić i napominje da u realnom sektoru uglavnom nema sindikalne delatnosti.

Prema njegovim rečima, Zakon o radu je prilagođen neoliberalnom kapitalizmu, a i ono što postoji u nekim sferama se ne poštuje.

Uloga sindikata je važna i može da promeni uslove rada zaposlenih. Jedan od dobrih primera u praksi je i dobar ishod pregovora koji je Savez samostalnih sindikata Novog Sada nedavno imao.

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština ove godine pokušaće da skrene pažnju javnosti na značaj sindikata i borbe za dostojanstven rad svih radnika oglašavanjem na bilbordima i panoima, kako bi poruka stigla do što većeg broja ljudi.

Detaljnije u audio zapisu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com