“DECO, AKO ODETE MOLIM VAS DA SE VRATITE, BIĆE POSLA” Nova ministarka zdravlja najboljim studentima iz zemlje i sveta: Učite, radite, i pričajte ono što mislite

Dr Danica Grujičić, nova ministarka zdravlja, obratila se prisutnima na prvom Međunarodnom omladinskom samitu “Otvoreni svet”. Anegdotama iz života, ali i oštrim stavovima pred oko 2.000 studenata, poručila je da su mladi elita zemlje i da je u njima budućnosot.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Dr Danica Grujičič, photo by Matija Popović

Foto: Matija Popović / Ustupljene fotografije

Dr Danica Grujičič, photo by Matija Popović

– Kad vas vidim u ovolikom broju, tako lepe, a skormne, sa bistrim pogledom ja znam da ova zemlja ima budućnost. Vi ste njena budućnost, vi ste elita ove zemlje. Ja se iskreno nadam da ću jednog dana biti penzioner u zemlji koju ćete vi voditi. Želim da to doživim – rekla je Grujičić i priču nastavila anegdotama iz života.

Blic preporučuje

– Kada sam postala profesor, bila sam u mojoj klinici, a vi znate da je Urgentni centar malo dalje i okrenula sam telefon da pitam za jednog pacijenta. Predstavim se ja, doktorka Grujičić, ali su me samo tako “oduvali”. Ja razmišljam da li da otrčim tamo, što bi ličilo na mene ili da okrenem još jednom telefon i predstavim se kao doktorka Dana i prepoznaju me i dobijem odgovor.

– Pre nego što sam postala doktorka Dana, imala sam razna imena “aždaja”, “milostiva”, “generalica”, “veštica”, kako ko je hteo, ali ugled sam stekla kao doktor baveći se svojom profesijom. I ono što želim da ponesete odavde je da budete vrhunski profesionalci. Budite profesionalci koji će uvek moći da kažu šta misle. Budite profesionalci koji će uvek znati da kažu šta su uradili u životu, šta ostaje iza njih.

Danica Grujičić

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Danica Grujičić

– Morate prvo da postignete nešto u svojoj struci da biste mogli da kažete sve što mislite, a da vam niko ništa ne može. Da, to znači da vaš put mora nekada biti trnovit, da nekada morate vrata otvarati nogom, da nekada morate čak i biti na ivici drskosti, ali morate znati upravo ovo što su govorili naši gosti iz inostranstva, da se borite za istinu i da govorite onako kako jeste. Jedino na taj način možete imati svoj identitet i biti ono što zaiista jeste, o čemu je pričala posebno Anđela. Morate biti svoji – rekla je.

– Nije na meni da vam pričam razne priče kako ćete vi živeti, šta ćete raditi. Prvi blog koji sam snimila bio je 2016. godine u očajanju kada sam videla koji broj mojih mladih kolega odlazi u inostranstvo. Odlazi da se ne vrati. Jednostavno sam imala potrebu da to svoje očajanje podelim sa celim narodom. Nekako sam počela da pričam o sebi, šta je moja generacija prošla. Da, neki su otišli u inostranstvo i usavršavali se – ocenila je i nastavila.

– Ja sam imala sreću da mi otac radi u inostranstvu, pa kao što je i Joca imao svoje prijatelje, tako sam i ja imala. Živela sam na istoku u Sovjetskom savezu tadašnjem. Međutim, kada sam se vratiila, živela sam u jednoj zemlji koju mi stariji pamtimo po lepom. To je bila Jugoslavija, ceo svet nam je bio otvoren i to je ono što pokušavamo da uradimo ovde. Da ponovo Srbija oko sebe okupi ceo svet i da svima kažemo da želimo da budemo srećni, želimo da se borimo za istinu, želimo da imamo porodicu i želimo normalne vrednosti – poručila je ministarka.

– Zažto smo vas ovde skupili? Vi ste različitih profesija, zato, deco, da svako od vas napravi kontakt sa pravnikom, sa inženjerom, ekonomistom, filozofom, psihologom, lekarom. Da imate svoje kontakte! Vi ste najbolji studenti, najbolje što ova zemlja, tj. Univerziteti u Srbiji u ovom trenutku imaju. Vi to jeste i to treba tako i da kažemo! Ne treba toga da se stidimo.

– Opet jedna anegdota iz mog života. Devedesetih je bio rat, pa bombardovanje. Ja sam kao mlad lekar imala platu 3.500 dolata. To se i danas čini nedostižnim, a onda sam za jedan mesec, preko noći, imala platu tri marke, to je 1.5 evro za mesec dana rada. Bilo je pitanje da li ili ostati uz svoj narod. Najeći broj mojih kolega je odlučio da ostane i taj najteži period koji mi pamtimo, podelimo sa svojim narodom. I nisam se pokajala. Savest mi je mirna. I kada sam imala lekove i kad nisam imala lekove, i kad sam imala čime da radim i kad nisam, radila sam u korist svojih pacijenata. Svi u svojoj struci su radili najbolje što su mogli. To vas molim.

– Da, idite, deco, i naučite nešto, ali nikad nemojte zaboraviti da je ovo vaša zemlja, da vi ovde pripadate. Treba imati prijatelje svuda u svetu, nije bitno kako će se oni zvati, treba učiti od svih naroda na svetu. Ali Srbija je vaša zemlja. Ako i odete, molim vas, da se vratite. Biće posla, odgovorno tvrdim da neće biti nuklearnog rata. Zašto? Zato što u svim zemljama odakle su došli naši gosti, rade normalni ljudi, pametni, koji znaju da u nuklearnom ratu nema pobednika.

– Nučite, radite, budite stručni u svom poslu i ne bojte se da kažete ono što mislite. Ja se nadam da će “Otvoreni svet” pokazati svima šta može jedna, relativno mala zemlja. Da okupiljude iz raznih zemalja i da pokaže da je okupila budućnost sveta. Srećno – zaključila je ministarka.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com