Директор “Торлака” објашњава зашто је повучена серија бесеже вакцине

четвртак, 23.03.2023,  13:00 -> 17:19

Извор: РТС

Једна серија “Торлакове” бесеже вакцине (BSG), која се даје бебама против туберкулозе, повучена је са тржишта. Лука Драгачевић, директор овог института који деценијама производи бесеже вакцину, објаснио је у разговору за РТС зашто је повучена.

Министарство здравља саопштава да је 16. марта повучена затечена количина од 834 бочице вакцине због минималног одступања од строгих захтева спецификације лека. “Торлак” је истовремено снабдео све здравствене установе бесеже вакцинама.

Министарство наглашава да родитељи немају разлога за збринутост, јер бебе у породилиштима примају проверене безбедне вакцине. 

Директор “Торлака” каже да је повлачење серија лекова из промета уобичајена пракса, а до тога је овај пут дошло након интерне провере у Институту.

Бесеже вакцина се даје бебама у једној дози. Реч је о тзв. живој вакцини.

““Видели смо да постоје одређена одступања у квалитету лека. Иако је његова активност била преко 92 одсто, повукли смо, то је нормално и дешава се и у другим земљама. Апелујем на родитеље, клиничке студије показују да нема потребе да брину, чак и пад од 50 одсто активности не утиче на развијање имунског одговора”, рекао је Лука Драгачевић.

Одмах по добијању резултата, у року од сат времена, “Торлак” је обавестио све заводе и релевантне институције.

“Постоји тачна процедура како се поступа у оваквим ситуацијама, ми смо то задовољили, сви заводи су у кратком року обавештени, вакцина стављена у карантин код њих и у року од 24 сата повучена са територије целе републике“, рекао је Драгачевић, истичући да је одмах затим дистрибуирана нова серија, тако да несташица није било.

Понавља да нема разлога за забринутост, јер у неким земљама критеријум активности износи и око 50 одсто, док је код нас 92 процента.

“Вакцина и са 50 одсто активности даје адекватан имунски одговор, имали смо мало одступање, веће одступање је при апликацији, али ово је нешто што регулатива налаже”, рекао је Лука Драгачевић.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com