Đedović: Srbija da brže napreduje u dostizanju karbonske neutralnosti

solarni, paneli, struja

Ona je na konferenciji “Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije” održanoj pod pokroviteljstvom ambasade Norveške, a u zajedničkoj organizaciji sa ambasadama Danske, Finske i Švedske, istakla da građani Srbije takođe prepoznaju značaj korišćenja energije iz obnovljivih izvora, između ostalog i kroz postavljanje solarnih panela, saopštile su ambasade ovih nordijskih zemalja.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, domaćih kompanija, akademske zajednice, kao i ambasadori Danske Suzan Šajn, Finske Kimo Lahdevirta i Norveške Jern Eugen Jelstad i predstavnica švedske ambasade Karin MekDonald.

Otvarajući konferenciju, ambasador Norveške Jelstad je istakao da je njegova zemlja bogata izvorima energije, ali da i pored toga, postoji jaka svest da oni neće večno trajati zbog čega je potrebno da što više koristimo obnovljive izvore energije.

“Zato smo naše napore usmerili na savremena rešenja energetskog sistema i prelazak na obnovljive izvore koji utiču na energetski sistem u celini. Savremene tehnologije omogućavaju da se električna energija proizvedena iz solarne energije i energije vetra troši u periodima tokom dana kada vam je zaista potrebna”, rekao je on.

Dodao je da se konferencija i organizuje kako bi se nordijska iskustva, znanja i praksa podelili sa Srbijom.

Ambasador Finske Kimo Lahdevirta je ukazao da je zelena tranzicija odlična prilika za nove investicije, otvaranje novih radnih mesta i jačanje lokalnog tržišta i biznisa oko njega.

Prema njegovim rečima, to je i put ka većoj produktivnosti, efikasnosti i manjoj upotrebi resursa, odnosno zdravijoj životnoj sredini.

Dodao je da će zbog toga fokus konferencije koje nordijske ambasade organizuju u februaru naredne godine, pod pokroviteljstvom Švedske i Finske, biti održiva rešenja za odlaganje i reciklažu otpada, a potom zelena industrija i održivo poslovanje.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com