Đerdap 3 među najvažnijim projektima, saradnja sa Rumunijom u više sektora

“Srbija se nalazi u procesu energetske tranzicije i u toku je rad na strateškim dokumentima koji će pokazati pravce novih ulaganja u energetsku infrastrukturu, kako bismo istovremeno smanjili negativne uticaje štetnih gasova na životnu sredinu i osigurali dovoljno energije. U planu su i novi kapacitete iz OIE, a jedan od najvažnijih nacionalnih projekata je reverzibilna hidroelektrana Đerdap 3, koji će značajno povećati udeo proizvodnje OIE u energetskom miksu i olakšati balansiranje energijom”, rekla je Đedović.

drzava123, ministarstvo, rudarstva, i, energetike, 800x450

U saopštenju se navodi da je naglasila zainteresovanost Srbije za saradnju i u energetskoj diversifikaciji, kako gasa, tako i električne energije, jer će Rumunija u narednim godinama biti značajna tranzitna ruta za prenos električne energije.

Đedović je podsetila da dve zemlje imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koji se u oblasti energetike razvijaju još od šezdesetih godina prošloga veka i izgradnje Đerdapa, a koja je i danas veoma važna za energetsku sigurnost obe zemlje.

Ambasadorka Davidoiu naglasila je spremnost Rumunije da podeli sa Srbijom iskustva u oblasti energetske tranzicije i istakla da ta zemlja spremna da razvija gasne interkonekcije sa susedima.

“Naše dve zemlje imaju dugu tradiciju saradnje u oblasti energetike i spremni smo da je intenziviramo i pokrenemo nove projekte koji će povećati energetsku bezbednost obe zemlje. Rumunija će imati značajnu ulogu u gasnoj diversifikaciji regiona s obzirom da će graditi LNG terminal u Konstanci, čime će ostvariti vezu sa gasovodom prema Azerbejdžanu”, rekla je ona.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com