Dodeljena Nobelova nagrada za EKONOMIJU

Trojica američkih ekonomista – Ben Bernanke, Daglas Dajmond i Filip Dibvig dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju “za istraživanje banaka i finansijska kriza”, saopštila je Kraljevska švedska akademija nauka.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Nobelova nagrada

Foto: HEIKO JUNGE / Tanjug/AP

Nobelova nagrada

Priznanje koje je poznato pod nazivom Nagrada švedske centralne banke za ekonomske nauke, dodeljuje se u znak sećanja na Alfreda Nobela. Poslednja je od ovogodišnji nagrada, a dobitnici će podeliti sumu od 10 miliona švedskih kruna.

Ben Bernanke, bivši predsednik američkih Federalnih rezervi “pokazao je u radu iz 1983. godine na bazi statističke analize i istorijskih izvora da je upravljanje bankama dovelo do njihovog propadanja, čime je relativno obična recesija pretvorena u Veliku depresiju tridesetih godina prošlog veka, najdramatičniju i najozbiljniju krizu na svetu koja je viđena u modernoj istoriji”, rekao je član komiteta za Nobelovu nagradu za ekonomiju Džon Hasler.

Trojica američkih naučnika tako su se pridružili zvezdama kao što su Pol Krugman i Milton Fridman, prethodni dobitnici ove prestižne nagrade.

Većina prethodnih laureata iz oblasti ekonomije takođe je bila iz Sjedinjenih Država. Uz to, samo dve žene su dobile Nobelovu nagradu za ekonomiju – Elinor Ostrom 2009. i Ester Duflo 2019. godine.

Nagrada za ekonomiju ne pripada jednoj od pet nagrada koje se dodeljuju na osnovu testamenta industrijalca i pronalazača dinamita Alfreda Nobela iz 1895. godine, već je osnovala centralna banka Švedske i prvi put je dodeljena 1969. godine.

(Bankar.me)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com