“Dogovor Rusije i Ukrajine spušta cenu žitarica”

Tekst objavljen: 16.07.2022 18:00        

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da dogovor Rusije i Ukrajine o izvozu pšenice, kukuruza, suncokreta i ulja preko Crnog mora može dovesti do toga da kupci naših poljoprivrednih proizvoda u okruženju budu zapljusnuti jevtinom robom, pa je pitanje šta će biti s našim izvozom

„Može se desiti da naši kupci budu nezainteresovani za tu vrstu robe, jer je danas tona pšenice iz Ukrajine na brodu 160 dolara i može se doći u situaciju da bude pet do sedam dinara jeftinije nego naša pšenica”, rekao je Nedimović za TV Pink.

Dodao je da postoji dodatni problem za naš izvoz jer je Ukrajina povukla svoje barže sa Dunava, a 80 odsto našeg izvoza ide baržama, a osim toga je i usporena plovidba Dunavom zbog niskog vodostaja u Rumuniji, prenosi Tanjug.

Nedimović je napomenuo da je vlada donela odluku o otkupu izvesnih količina pšenice novog roda za robne rezerve po ceni od 40 dinara, koja je pet-šest dinara viša od trenutne kako bi podstakla domaće tržište.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Glavna luka sa kojom trgujemo žitaricama je na svega oko 100 kilometara od ratnih sukoba, rekao je Nedimović. Ipak, nema junaka u miru, dodao je ministar u šali.

Istakao je da će za nekoliko meseci biti većih turbulencija i neverovatnih šokova na berzi nego kada je počeo sukob u Ukrajini.

Kaže da, na primer, u Poljskoj sada poljoprivrednici imaju neverovatan priliv pšenice iz Ukrajine i da je cena otišla na dole…

„Što bi rekla Konstrakta: i šta ćemo sad”, dodao je Nedimović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com