DOLAR OŠTRO PAO Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svetskim je tržištima vrednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice oštro pala, nakon što je predsednik američke središnje banke Džerom Pauel kazao da bi Fed mogao usporiti tempo podizanja kamatnih stopa već u decembru.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, pao je prošle sedmice 1,5 odsto, na 104,50 bodova.

Blic preporučuje

Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 1,3 odsto, pa je cena evra dostigla 1,0535 dolara, najviši nivo od kraja juna.

Kurs dolara prema japanskoj valuti potonuo je 3,5 odsto, na 134,30 jena.

Dolar je oslabio već šesti od poslednjih sedam nedelja, što je posledica očekivanja da će Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Foto: Brendan Smialowski / Tanjug/AP

To je signalizirao predsednik Feda Džerom Pauel, pa sada većina analitičara očekuje da će središnja banka u decembru povećati kamate za ‘samo’ 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata, poručio je Pauel, no upozorio je i da će Fed održavati restriktivnu politiku neko vreme dok se inflacija ne smanji.

– Uprkos nekim obećavajućim naznakama, pred nama je još dug put do ponovnog uspostavljanja stabilnosti cena – kazao je Powell u sredu u govoru na Brookings institutu.

Upozorio je i da ključna pitanja ostaju otvorena, uključujući ona do kojeg nivoa bi trebalo povećati kamate i koliko će se dugo zadržati na tim nivoima.

Foto: shutterstock

Stoga se na tržištu špekuliše do kojeg će nivoa Fed povećati kamate – na 4,75 ili 5,00 odsto?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 odsto, najvišem nivou od početka 2008. godine.

(Izvor: SEEbiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com