Dolar stabilan, evro neznatno ojačao …

LONDON – Američki dolar se stabilizovao danas uoči pomno očekivane objave zapisnika sa poslednje sednice Federalnih rezervi (FED) o monetarnoj politici, dok je evro neznatno ojačao.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest rivala, uglavnom je ostao na nepromenjenom nivou od 107,1 poena, nakon što je u utorak pao za 0,65 odsto usled rasta raspoloženja investitoria za ulaganja u rizičnije valute, prenosi Rojters.

Dolar je znatno ojačao ove godine prema svim vodećim svetskim valutama, podstaknut velikim povećanjem ključne kamate FED-a s ciljem obuzdavanja rasta potrošačkih cena. Međutim, nedavni podaci koji su pokazali da se inflacija u SAD „ohladila” više od očekivanja naveli su investitore da smanje opklade u pogledu budućih povećanja referentne kamatne stope.

Zapisnik sa poslednje sednice FED-a, koji će investitori analizirati kako bi došli do nekih nagoveštaja o daljim potezima centralne banke što se kamate tiče, trebalo bi da bude objavljen večeras u 19 časova po srednjoevropskom vremenu, prenosi Tanjug.

Evro je ojačao za 0,1 odsto na 1,03090 dolara, pošto su novi podaci pokazali da se pad poslovne aktivnosti u evrozoni ublažio u novembru.

Britanska funta je uglavnom mirovala na 1,18915 dolara, uprkos rezultatima jednog istraživanja prema kojima je britanska ekonomska aktivnost ovog meseca pala najbržim tempom u poslednje skoro dve godine.

Novozelandski dolar, popularno nazvan kivi, skočio je prema američkoj valuti za čak 0,7 procenata, približivši se tromesečnom maksimumu, nakon što je centralna banka te zemlje podigla ključnu kamatu za rekordnih 75 baznih poena na 4,25 odsto, i pored upozorenja da bi domaća privreda mogla da provede celu narednu godinu u recesiji.

Kivi se trguje trenutno za 0,61715 američkih dolara, u porastu od 0,3 odsto.

Situacija na tržištu kriptovaluta je i dalje turbulentna. Bitkoin oscilira između gubitaka i dobitaka, a prema poslednjim podacima sa kripto berzi ojačao je za 2,0 procenta, na 16.520 dolara.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com