Dolar u usponu na početku nedelje

To ukazuje na uporne inflatorne pritiske i povećava šanse da Federalne rezerve (FED) u dužem periodu zadrže kamatne stope na višem nivou.

dolari, valuta, novac

Dolar je porastao za 0,35 odsto prema japanskom jenu na 137,05 jena. U odnosu na korpu valuta, dolarski indeks se popeo za 0,12 procenata na 105,18 poena, izveštava Rojters.

Evro se, prema poslednjim podacima sa berzi, trgovao za 1,0509 dolara, što je za 0,2 posto niži nivo nego na prethodnoj sesiji, a britanska funta je pala za 0,31 procenat na 1,2229 dolara.

Australijski i novozelandski dolar su takođe oslabili prema američkom dolaru za po 0,34 odsto.

Kineski juan se blago spustio na 6,9798 juana za dolar na tržistima van kontinentalne Kine, pod pritiskom zabrinutosti zbog potencijalnog rasta broja kovid slučajeva pošto Peking ublažava stroge korona mere ograničenja.

Indeks proizvođačkih cena u SAD zabeležio je u novembru rast od 0,3 procenta na mesečnom nivou i od 7,4 posto na godišnjem, pokazali su podaci objavljeni u petak, što je malo iznenađenje imajući u vidu da je na tržištima predviđan rast od 0,2, odnosno 7,2 posto, respektivno.

Pažnja trgovaca je sada usmerena na ključne događaje u ovoj nedelji, uključujuci objavu podataka o američkoj potrošačkoj inflaciji i sastanke velikih centralnih banaka.

Tržišni akteri očekuju da će FED povećati kamatne stope za 50 baznih poena, ali će u fokus svakako biti ažurirane ekonomske projekcije američke centralne banke i konferencija za novinare predsednika FED-a Džeroma Pauela.

Uoči sastanka FED-ovog Komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), trebalo bi da u utorak budu objavljeni podaci o inflaciji u SAD za novembar, a ekonomisti predviđaju baznu godišnju inflaciju od 6,1 odsto.

Pored toga, ove nedelje će biti održani sastanci Banke Engleske i Evropske centralne banke (ECB), koje ce, kako se očekuje, podići svoje ključne stope za 50 baznih poena.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com