Dušanu Bajatoviću dodeljen orden Ruske federacije

Njegova ekselencija, ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko uručio je orden direktoru Srbijagasa i visokom funkcioneru Socijalističke partije Srbije, Dušanu Bajatoviću, za doprinos u međunarodnoj saradnji. Orden Bajatoviću dodelilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova sa potpisom Sergeja Lavrova i Sergeja Šojgua. Prema rečima Dušana Bajatovića, koji je ujedno i predsednik Ruskog geografskog društva u Srbiji, orden predstavlja veliku čast ali i obavezu.

Dušan Bajatović, Srbijagas

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Dušan Bajatović, Srbijagas

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa i visoki funkcioner SPS:

– Visoki orden Ruske federacije koji su mi dodelili Sergej Lavrov i Sergej Šojgu, predstavlja veliku obavezu. Ovaj orden ne pripada samo meni, on pripada svim mojim saradnicima u Srbijagasu, u Socijalističkoj partiji Srbije, u Gastransu i mojim kolegama iz Ruskog geografskog društva u Srbiji, čiji sam predsednik. Ovaj orden predstavlja obavezu da i dalje nastavimo rad na razvijanju bratskih i neraskidivih odnosa Ruske federacije i Srbije, odnosno, Ruskog i Srpskog naroda, istakao je Dušan Bajatović.

Bajatović napominje da je mogao da izabere da krajem decembra otputuje u Moskvu i da mu tamo lično uruče orden ali kaže da se opredelio da to bude upravo sada, u trenutku kada se većina srpske političke elite, kaže, plaši da iskaže da Srbija i Rusija imaju i neguju bratski, stogodišnji i interesni odnos:

– Mi ne treba da gledamo koje strahove ima politička elita. Mi treba da gledamo kakvo mišljenje ima Srpski narod. 80 odsto građana Srbije želi da se zadrži saradnja sa Ruskom federacijom jer verujem da, kada ode raspon svih ovih geopolitičkih igranki, moraće se pregovarati. A ko će nam biti najbolji saveznik? – Rusija i, verovatno sve glasnija, Kina. Teško da ćemo mi od kolektivnog Zapada koji od nas traži da se sada i formalno u Poglavlju 35 za pregovore odreknemo Kosova, da se odreknemo Republike Srpske i usaglasimo politiku sa Evropskom unijom, odnosno, uvedemo sankcije Rusiji“ – kategoričan je Bajatović i pojašnjava: „Damo zemlju, damo dušu, prodamo svoju braću, zarad nekog ulaska u Evropsku uniju za koju nam niko nikada nije rekao ni kada će biti ni da li će biti.

O dugoročnim planovima za stabilnim snabdevanjem gasom ali i o kratkoročnijim u vezi sa finišom izborne kampanje, Bajatović kaže:

– Pre svega, ja planiram da bude dovoljno gasa – to smo pitanje završili, to je moj osnovni posao. Planiram da u nedelju otvorimo interkonektor. A što se kampanje tiče, mi smo svi na sudu građana. Sve smo mi proverili. Išlo se i levo i desno. Mi ne volimo što je bio 5. oktobar, druge naše kolege žale što nije bilo 6. oktobra. Probali smo leve, desne, nacionaliste, ultralevičare … Meni se čini da je vreme: Svuda pođi, kući dođi i glasaj za Socijalističku partiju Srbije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com