Duži rok za otplatu kredita: Kakva je računica na kraju?

Tekst objavljen: 12.12.2022 14:35        

Građani koji imaju problem sa otplatom kredita, mogu da produže rok otplate i to, za gotovinske i potrošačke kredite do 9 godina, a za kredite za kupovinu motornih vozila do 11 godina. Rok za podnošenje zahteva nije ograničen, ali se odobrava samo jedanput. I oni koji imaju stambene kredite mogu da se jave banci tokom cele naredne godine i produže rok otplate za 5 godina

Duži rok za otplatu kredita: Kakva je računica na kraju?

Narodna banka Srbije omogućila je olakšice za građane koji ne mogu da otplaćuju kredite u vidu produženja krajnjeg roka otplate.

Dušan Uzelac iz “Kamatice” objasnio je da je u pozadini cele priče bankarska matematika koja bankama dozvoljava da postupe drugačije nego što su to do sada radile, a to je da klijentima produži rok otplate kredita, ali to, kako kaže, ništa i ne moraju.

To je, ukazuje, bankaraska matematika gde se kalkuliše rizik i podvlači crvena linija gde je granica da li će klijent vratiti novac ili ono preko čega banka neće preći.

“Ako ste do sada ispravno i uredno otplaćivali kredit, logično je da ćete imati lakše finansije sa manjom ratom, što produženje roka to i donosi, jer vi kada produžite rok vama se smanji i rata”, kaže Uzelac.

Računica na kraju – platićete više kamate

Na kraju, ističe, računica je malo skuplja – platićete više kamate, ali je ideja da se umanji rata onima koji imaju finansijski pritisak.

Novac se, objašnjava, iznajmljuje od banke i na period na koji ga iznajmite na to ćete platiti kamatu.

Građani koji žele da im se produži rok otplate ne moraju da brinu o tome koliko su kreditno zaduženi u tom trenutku, a neće im se raditi ni kreditna analiza.

“Ako ste do sada plaćali 20.000 dinara, a refianasiranjem i produženjem roka 15.000, onda nema potrebe da se preispituje vaša kreditna sposobnost do sitnih detalja”, kaže Uzelac.

Pitanje je, navodi, kako će se tretirati oni koji su bez posla i to je ono što može da bude crvena linija, da banka nekome ne odobri produženje roka, jer je to rizik.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Banke su prodavnice novca i neće radititi bez profita

Iako se očekuje da banke izađu u susret i pomognu, ipak su one samo prodavnice novca i neće raditi ništa što ne donosi profit ili ih tera u minus, objašnjava Uzelac.

Prema njegovim rečima, za sada nema nekih drastičnih pomeranja i kašnjenja građana u otplati kredita.

Kredit se, kaže, uzima i pametno i koriguje kada vidite da će doći do problema.

Onima koji ga uredno otplaćuju savetuje da ne diraju ništa i da ne produžavaju rok.

“Građani koji ne žele da priznaju sebi da imaju problem sa finansijama lako ulaze u kredit, to im dođe glave za godinu dve. Poenta upravljanja finansijama i kredit koji se uzima treba da ima ratu onoliko okoliko vam ostaje na kraju meseca”, kaže Uzelac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com