DŽAK BRAŠNA PRODAVAO ZA 100 MARAKA Mile Perić koji državni tender dobija na devet dana ima i više nego mračnu biografiju: Sarađivao je sa Fihretom Abdićem, a pare je zgrtao i tokom rata u BiH

Mile Perić, vlasnik kompanija “Korkovado” i “Perić trans”, koji je zaradio milione dobijajući tendere na svakih devet dana, temelje svog bogatstva udario je ipak u mračnijim “vodama” od onih koji se vezuju za korupciju. Ovaj Krajišnik i njegova porodica pre dolaska u Srbiju, sarađivali su sa Fikretom Abdićem, osuđenim ratnim zločincem a iz tog “dila”, usred rata, izašao je deblji, bar za pet miliona nemačkih maraka.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Shutterstock, Facebook / Ringier

I taman kada smo pomislili da je kraj priče o Miletu Periću, čoveku manje poznatom javnosti, ali ne i istražnim organima, “Blic” je otkrio nove porazavajuće podatke na šta su sve ovaj čovek i njegova porodica bili spremni da urade za šaku, u ovom slučaju, džakove para. I dok su njihove komšije na frontu ratovale sa neprijateljima zbog različitih ideja i interesa, oni su bili u mirovnoj misiji sa njima jer im je plen bio samo novac. Do tog plena su stigli udružujući se i sa starim vukom privrednog kriminala Fikretom Abdićem, kome su pred kraj rata u Bosni i Hercegovini svoju ratnu imperiju i pune magacine robe i prodali.

Blic preporučuje

Tako bar tvrdi grupa boraca i veterana Republike Srpske, pre svega onih iz Bosanska Krajina odnosno opštine Ključ, koji su nam nakon tekstova o Miletu Periću i njegovom sumnjivom bogaćenju u Srbiji, dostavili podatke o mnogo “mračnijem” delu poslovne biografije ove porodice. Po njihovim rečima ona datira iz ratnih dešavanja u BiH a u opisu njihovog delovanja iz tog period nisu štedeli teške reči. Svrstali su ih u grupu ratnih profitera koji su u temelje svog bogatstava navodno ugradili ne samo krv i bedu ondašnjih neprijatelja srpskog naroda već i svojih sunarodnika i komšija.

– Preko noći su napustili svoje opustošeno ognjište u Ključu i utočište za prljav novac stečen u ratnom kriminalu, našli u Srbiji. Žalosno je zato što čitamo da Mićo i Mile Perić nastavljaju da pljačkaju svoj narod ali sada s druge strane Drine i to u mirnodopskim uslovima i po drugačijem modelu. Model po kome sada dobijaju poslove je navodno najniža cena dok je pre skoro trideset godina u vreme ratne trgovine, bilo obrnuto. Tada su robu široke potrošnje prodavali po astronomskim cenama jer se iz njihovih magacina džak brašna nije mogao dobiti bez najmanje 100 maraka dok za pakovanje keksa čak 30 nemačkih maraka, što je bilo 100 puta skuplje nego što je cena – objašnjavaju veterani i borci RS.

Oni dodaju da su Perići zanat za svoj navodno nečasni ratni biznis ispekli kod starog vuka, Fikreta Abdića Babe.

– Akter najveće ekonomsko kriminalne afere „Agrokomerc“, osnivač Stranke demokratske akcije SAD zajedno sa Alijom Izetbegovićem, sa kojim se razišao godinu dana posle početka rata, otišao u rodnu Cazinsku Krajinu u kojoj je formirao Autonomnu Pokrajinu Zapadna Bosna i udružio se u biznisu sa svima sa kojima je mogao da profitira. U toj grupi su bili i Perići, koji su zanat od njega ispekli. Ali, dok je Abdić osuđen za ratne zločine i cenu svog delovanja platio 15 godišnjom robijom, Perići su bili nagrađeni jer su sa novcem zarađenim u “dilu” sa njim došli u Srbiju i od ratnih profitera postali uspešni biznismeni – navode naši sagovornici i dodaju :

– Za to vreme oni na osnovu čije su se Perići obogatili jedva sastavljaju kraj sa krajem jer je na evidenciji u RS preko deset hiljada demobilisanih boraca bez posla, skoro dve hiljade dece poginulih boraca i preko hiljadu ratnih vojnih invalida. Mnogi od njih su i iz Bosanske krajine od čijih su porodica Perići napunili džakove nečasno zarađenog novca. Za te navode postoje još uvek živi svedoci ali i dokumenta nekih službi pa je nelogično da država Srbija i njena preduzeća pomažu ratnog profitera.

“Blic” je pokušao i od Mileta Perića i PR službe njegovih kompanija da čuje ima li osnova za ovakve optužbe i mejlom 20. septembra uputili sledeća pitanja, na koje odgovore nismo dobili:

1. Da li je tačno da ste vi ili vaša porodica u vreme sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, devedesetih godina, poslovno sarađivali sa Fikretom Abdićem?

2. Da li je tačno da ste svoju poslovnu imovinu devedesetih godina, u vreme sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, prodali Abdiću i taj novac uložili u posao u Srbiju?

3. Da li ste upućeni da u nekim dokumentima određenih obaveštajnih službi, koji su dostavljeni “Blicu”, se porodica Perić zbog sumnjive poslovne saradnje sa Abdićem ali i nekih drugih navodnih špekulantskih poslova tokom sukoba na prostor BiH i bivše Jugoslavije, se pominjete i kao “ ratni profiter” ?

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com