ECB povećao ključne kamate: Skaču rate kredita u Srbiji?

Evropska centralna banka (ECB) je podigla danas svoje kamatne stope za 75 baznih poena, što je njeno treće uzastopno povećanje ove godine.

Izvor: Blic, Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/pandionhiatus3

Ilustracija: Depositphotos/pandionhiatus3

Kamata na depozite banaka položene kod ECB podignuta je za 75 baznih poena na 1,5 posto, na najviši nivo od 2009. godine, kamata na glavne operacije refinansiranja je povećana sa 1,25 procenata na 2,0 odsto, a kamata na dnevne pozajmice banaka sa 1,5 procenata na 2,25 posto, prenosi Rojters.

Novo pooštravanje monetarne politike ECB dolazi nakon povećanja kamatnih stopa za 50 baznih poena u julu i za 75 baznih poena u septembru.

Centralna banka 19-članog valutnog bloka je takođe najavila da će početi sa izvlačenjem gotovine iz bankarskog sistema kako bi se izborila s rekordno visokom inflacijom.

„Upravni savet je doneo današnju odluku, i planira dalje podizanje kamata, kako bi se obezbedio blagovremeni povratak inflacije na 2,0 odsto“, navodi se u saopštenju ECB.

Banka je, međutm, ponovila da namerava da nastavi sa reinvestiranjem ogromnih prihoda od 3,3 milijarde evra ostvarenih kupovinom obveznica u okviru njenog Programa kupovine imovine (APP) u poslednjih osam godina, kada je procenjivala da će inflacija ostati niska.

Konačno, ECB je promenila i uslove svojih dugoročnih operacija refinansiranja (TLTRO) kako bi podstakla banke na prevremeno otplatu dugoročnih kredita.

“Tokom akutne faze pandemije, ovaj instrument je igrao ključnu ulogu u suzbijanju negativnih rizika za stabilnost cena. Danas, s obzirom na neočekivani i vanredni rast inflacije, potrebno je ponovo kalibrisati ovaj instrument“, dodaje ECB.

Kamatne stope koje će se primenjivati na TLTRO biće prilagođene od 23. novembra, a bankama će biti ponuđeno da dobrovoljno odrede datumi prevremene otplate.

Evro je nakon saopštenja ECB prvo oslabio prema dolaru, spustivši se ponovo ispod pariteta, nakon čega se blago oporavio. Prinosi na evropske državne obveznice takođe su pali nakon odluke ECB.

Koliko će porasti krediti u Srbiji

Ilustracija: Depositphotos/Wavebreakmedia

Ilustracija: Depositphotos/Wavebreakmedia

Jednomesečni euribor će tako porasti na oko 1,88 odsto, tromesečni na oko 2,32 odsto, a šestomesečni na 2,85 odsto.

Na primer, ako je neko uzeo kredit od 50.000 evra na 20 godina sa kamatom od 3,5 odsto (u julu kada je 6M euribor iznosio okruglo nula), onda je njemu rata sredinom godine iznosila 289 evra, a sada kada je euribor prešao dva odsto ona je 344 evra. Kada se uračuna današnje povećanje od 0,75 odsto, rata će se u tom slučaju popeti na 365,4 evra, piše Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com