“EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE NA PREKRETNICI” Prema izveštaju EK recesija stiže ove zime

Evrozona će verovatno ući u recesiju u poslednjem kvartalu ove godine used energetske krize i zabrinutosti za inflaciju, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: shutterstock

.

– Usled povećane neizvesnosti, visokih pritisaka na cene energije, erozije kupovne moći domaćinstava, slabijeg spoljnog okruženja i strožih uslova finansiranja očekuje se da će Evropska unija, evrozonu i većinu zemalja članica dovesti u recesiju – navodi se u izveštaju, prenosi agencija Anadolija.

Blic preporučuje

– Očekuje se da će povećanje cenovnih pritisaka pomeriti vrhunac inflacije na kraj godine – dodaje se u izveštaju.

Komisija i dalje očekuje da će privreda ove godine rasti za 3,3 odsto (3,2 procenta u evrozoni) – znatno iznad 2,7 odsto predviđenih u letnjoj međuprognozi.

Ipak, takođe se navodi da „kako inflacija nastavlja da seče u raspoloživi prihod domaćinstava, kontrakcija ekonomske aktivnosti će se nastaviti u prvom kvartalu 2023. godine“.

– Očekuje se da će se privredni rast vratiti u Evropu na proleće, jer bi inflacija trebalo postepeno da popusti svoj uticaj na ekonomiju. Međutim, sa snažnim vetrovima koji još uvek koče potražnju, privredna aktivnost će biti prigušena, sa rastom BDP-a od 0,3 odsto u celini 2023. godine i u EU i u evrozoni – navodi se u izveštaju.

Foto: shutterstock

Komisija je predvidela da će ukupna inflacija biti 9,3 odsto u EU i 8,5 procenata u evrozoni i da će se sledeće godine tek blago smanjiti na sedam odsto, odnosno 6,1 procenat.

Povodom najnovijih podataka, komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je da je „ekonomija EU na prekretnici“ i dodao da je EU ekonomija „izgubila zamah u trećem kvartalu“, a nedavne projekcije ukazuju na kontrakciju tokom zime.

– Očekujemo da će se privreda EU smanjiti i u tekućem kvartalu i u prvom kvartalu 2023. godine. Ova tehnička recesija će biti široko zasnovana na komponentama potražnje, ali i među zemljama, pri čemu će većina država članica doživeti dva uzastopna kvartala kontrakcije – rekao je Đentoli.

(Capital.ba)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com