Ekonomisti očekuju veoma visoku inflaciju širom sveta

MINHEN –

Ekonomisti očekuju visoke stope inflacije širom sveta ove i sledeće godine, pri čemu za 2022. predviđaju u proseku stopu od 9,5 odsto, pokazuje najnovije kvartalno istraživanje ekonomskih eksperata (EES), koje su sproveli nemački institut IFO i Švajcarski institut za ekonomsku politiku.

U anketi je učestvovalo 1.687 ekonomista iz više od 100 zemalja, navodi se u saopštenju minhenskog instiututa dostavljenom Tanjugu.

inflacija, statistika, procenti, ekonomija, grafikon, finansije, ilustracija, pixabay

U poređenju sa drugim kvartalom, inflaciona očekivanja za 2022. ponovo su značajno porasla, za 1,8 procentnih poena, kaže Niklas Potrafke, istraživač u IFO-u. U anketi je postavljeno pitanje i o predviđanjima inflacije za 2023. i 2026. godinu. Ispitanici u proseku očekuju globalnu inflaciju od 7,5 odsto iduće godine, a stopu u 2026. godini vide na 5,0 odsto.

Ove brojke su izvučene kao medijana prosečnih očekivanih stopa inflacije po zemljama, zato što stope veoma variraju od regiona do regiona i drastično su veće u pojedinim zemljama i regionima nego u ostatku sveta.

U istočnoj Africi, na primer, učesnici ankete očekuju prosečnu stopu inflacije nešto ispod 60 odsto u 2022. godini, u odnosu na 7,3 odsto i 7,2 odsto u zapadnoj Evropi i Severnoj Americi, respektivno. Anketa je sprovedena u periodu od 7. do 21. septembra 2022. godine.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com