EKONOMSKO SIVILO I NA KRIPTO TRŽIŠTU Ima li izgleda za skori oporavak

Energetska kriza i rast cena električne energije uticali su i na tržište kriptovaluta. Cene kriptovaluta su već mesecima stabilne, što je neobično za ovu berzu, ali su se stabilizovale na vrednostima koje nisu baš po volji kripto-entuzijasta.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

– Kada je reč o ovoj godini, kriptovalute su se uklopile u sivilo globalnih ekonomskih trendova. Nisu uspele da se za sada odvoje i idu u paketu sa svim ostalim, nizbrdo – objašnjava za RTS osnivač kripto-menjačnice Aleksandar Matanović.

Blic preporučuje

Najniža vrednost bitkoina bila je oko 3.000 dolara, da bi potom u novembru 2021. godine dostigao rekordnih 68.000 dolara. Trenutno vredi oko 20.000 dolara.

– Prošle godine smo imali veliki skok, kada su kriptovalute došle na istorijski maksimum. To je bila tačka za najveće igrače, posebno u IT sektoru kada su rekli “ovo više ne možemo da ignorišemo”. Deo slobodnih sredstava su investirali u kriptovalute – ukazuje stručnjak za kriptovalute Marko Živković.

Prvi put otkad postoje kriptovalute, njihova vrednost na berzi prati tokove svetske ekonomije.

Foto: Sascha Steinbach / EPA;

Matanović kaže da je dugoročno veliki optimista.

– Prema mom mišljenju, ta tehnologija ima mnogo smisla. Čini mi se da idemo ka budućnosti, da može sve više da uzme maha, a ne sve manje. Dugoročno nisam zabrinut za kriptovalute – naveo je Matanović.

Živković pak objašnjava da po prvi put cene kriptovaluta prate globalno ekonomsko tržište, te da se može očekivati da će se istovremeno sa oporavkom globalne ekonomije i tržište kriptovaluta oporavljati.

“Blokčejn” je mlada tehnologija koja još traži svoju vrednost i zbog toga dolazi do velikih oscilacija u ceni, zaključuju stručnjaci. Pitanje je samo da li će korisnici imati strpljenja.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com